Napoje

Bomba witaminowa, czyli świeży sok z olejem rzepakowym

Dzisiaj wpis szczególny z dwóch powodów. Po pierwsze, bo jest to przepis na sok niesamowicie zdrowy, o czym za chwilkę napiszę więcej. A po drugie, ponieważ bierze udział w konkursie „Blogerzy kochają olej rzepakowy”. Pierwsze co mi przyszło na myśl, gdy zobaczyłam ten konkurs, to pomysł na to jak przemycić olej rzepakowy w postaci nieprzetworzonej, tak by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników i jednocześnie zrobić to z wielkim smakiem. Pomysł na baaardzo witaminowy sok, do którego olej rzepakowy jest wręcz idealnym dodatkiem, ponieważ zawiera on kwas tłuszczowy omega-3. Pomaga on naszemu organizmowi jeszcze lepiej przyswoić takie witaminy jak A, D, E i K, które zawarte są w moim pysznej bombie witaminkowej:)

Składniki:

– 3 łyżki oleju rzepakowego

– 250g buraków

– 800g jabłek

– 800g marchewki

– garść świeżej mięty

– 1 korzeń pietruszki

Przygotowanie:

Z buraków, jabłek, marchwi, pietruszki i mięty wycisnąć sok. Następnie wąską strużką dodać olej i dokładnie wymieszać.

Niektórzy piszą, że sok z dodatkiem buraków należy odstawić na jakiś czas ( i tu zdania są podzielone – od 15 minut do 2 godzin), ponieważ nieprzyzwyczajony do niego żołądek może się trochę zbuntować – ja nigdy czegoś takiego nie doświadczyłam pijąc świeży sok, aczkolwiek lojalnie uprzedzam o tym, co przeczytałam :)

P.S. Jak zawsze pamiętajcie, że specjalnie dla Was sklep hurom.pl przygotował 5% rabatu na hasło: klaudia-o-gotowaniu :) 

Informacje dodatkowe:

Olej rzepakowy – zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także witaminy A i E. Kwasy omega-3 są szczególnie istotne dla kobiet w ciąży, ponieważ wpływają na pracę mózgu niemowlęcia, ponadto wpływają także na sprawność umysłu i łatwość zapamiętywania.

Buraki – zawiera błonnik, który reguluje procesy trawienne. Ponadto badania dowodzą, że picie 0,5l soku z buraków dziennie zwiększa naszą wytrzymałość fizyczną o 16%, z tego powodu szczególnie polecam go sportowcom. Buraki obniżają także ciśnienie krwi i działają antyrakowo. Zawierają także kwas foliowy oraz wspomaga procesy krwiotwórcze, co zapobiega anemii – te cechy są szczególnie ważne dla kobiet w ciąży lub też ją planujących. W ich składzie znajdziemy także całą paletę witamin z grupy B, które zmniejszają nasze napięcie oraz wspomagają koncentrację, pamięć i refleks.

Marchew – zawiera witaminy A, B, C, E, K oraz żelazo – trochę tego jest ;) Wzmacnia układ nerwowy oraz funkcje ochronne organizmu, działa bakteriobójczo. Polecany karmiącym matkom, ponieważ znacznie poprawia jakość mleka. Poza tym hamuje powstawanie komórek nowotworowych, wzmacnia wzrok, skórę i zęby.

Jabłko – witaminy Ai C, magnez, błonnik, żelazo, potas – głównie o tym się słyszy przy temacie jabłek. Warto jednak pamiętać, że jabłka zawierają także pektyny, które pozwalają pozbyć się naszemu organizmowi metali ciężkich – jest to szczególnie istotne dla palaczy, a także mieszkańców dużych miast. Najwięcej witaminy C znajduje się pod skórką, dlatego jabłka na sok pozostawiam nieobrane.

Pietruszka – witamina C, kwas foliowy, żelazo. Pomocna przy zwalczaniu anemii. Oczyszcza krew, działa uodparniająco oraz antytoksycznie.  Pomocna przy problemach z pęcherzem.

Mięta – posiada właściwości lecznicze, pobudza trawienie, działa uspokajająco. Polecana przy problemach migrenowych. Przeciwdziała mdłościom i wzdęciom (polecane dla kobiet w ciąży).

Ciekawe linki:

http://zdrowe-zywienie.wieszjak.pl/produkty/317231,Sok-z-czerwonych-burakow-dlaczego-warto-go-pic.html

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/kwasy-omega-3-wyjatkowy-budulec-naszych-komorek_35586.html

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-odchudzanie_35460.html

IMG_7191

(Visited 2 500 times, 1 visits today)

You Might Also Like