Obiad

Chili con carne

Za oknami już praktycznie zima, więc myślę, że każdy ucieszy się na mocno rozgrzewającą, baaardzo aromatyczną potrawę rodem z Teksasu!:)

Potrawa idealna na imprezy, ponieważ można przygotować ją wcześniej i przed podaniem odgrzać (smak będzie jeszcze lepszy). Poza tym jest bardzo łatwa i można zrobić dużo za jednym zamachem;)

Co do listy składników, to wydaje mi się, że każdy z nich jest absolutnie niezastąpiony i warto postarać się stworzyć to danie bez pomijania czegokolwiek. Dla niewtajemniczonych dodam, że kmin rzymski (kumin) nie ma nic wspólnego z kminkiem, więc bez obaw dla tych, którzy się go boją;) jest to po prostu przyprawa, którą np.można spotkać w wielu potrawach indyjskich.

Składniki:

ok. 700g mielonej wołowiny (np. łopatki)

1 żółta papryka (ok. 150g)

2 duże czerwone papryki (ok. 300g)

3 małe świeże papryczki pepperoni

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

1 puszka czerwonej fasoli (ok.400g)

1,5 łyżeczki kminu rzymskiego

2 łyżeczki oregano

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka ostrej papryki

2 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta suszonej papryczki chilli

pęczek świeżej kolendry

szczypta cynamonu

opcjonalnie: 100 ml przecieru pomidorowego

Przygotowanie: 

Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Cebule obieramy, kroimy na drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Dodajemy również posiekany czosnek i posypujemy kminem rzymskim oraz papryką w proszku.

Podsmażamy aż cebulka ładnie się nam zeszkli,  a jej barwa nabierze delikatnego koloru brązu dzięki przyprawie. W tym momencie na patelnię dokładamy mielone mięso i rozdrabniamy na jak najmniejsze kawałki widelcem lub łopatką – chodzi o to by z mięsa stworzyły nam się małe grudki, a nie duże kawałki.

W międzyczasie kroimy paprykę na drobną kostkę – dzięki temu szybciej stanie się miękka podczas duszenia.

Mięso smażymy na dużym ogniu, aż ładnie zbrązowieje. Następnie dodajemy do niego przecier pomidorowy (lub np. pomidory z puszki) oraz pokrojoną paprykę.

Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż papryka stanie się miękka (ok. 25-30 min), po czym dodajemy odsączoną czerwoną fasolę i po 5 minutach ściągamy z ognia.

Nasze chili con carne wymaga jeszcze doprawienia, także dodajemy sól, pieprz, paprykę chilli, paprykę słodka, cynamon i ew. jeszcze trochę kuminu. Posypujemy oregano i świeżą kolendrą.

Danie podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z tortillą:)

 

Potrawy rozgrzewające

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Nawaf
    Luty 11, 2014 at 4:59 pm

    Przepyszne. Polecam czytelnikom. Probowalem wersje z ryzem ale z tortilla na pewno tez bedzie smakowac.
    Dzieki za przepis i pozdrawiam!!

  • Napisz co o tym myślisz