Piekarenka

Chleb cebulowy na zakwasie

Wpadłam ostatnio po uszy w robienie chleba. Wyhodowałam swój zakwas i teraz odkrywam piekarniany zapach domu, zapach świeżego chleba, który jest nie do zastąpienia.

Zakwas wyhodowałam metodą Jeffreya Hamelmana, znalezioną u Liski w pracowni wypieków. Na początku jakoś obawiałam się tego całego zamieszania związanego z zakwasem, ale jednak przeważyła ciekawość pt. „jak wspaniale to musi smakować?!”. I dobrze! Wszystko poszło sprawnie i bez przeszkód, dzięki czemu już 5 dnia użyłam mojego zakwasu do zrobienia chleba. Efekt był piorunujący. Jeśli zachwycałam się poprzednim chlebem, to ten przeszedł zupełnie moje oczekiwania. Przerobiłam troszkę ten przepis (chociaż i bez tego jest fantastyczny) i stworzyłam chleb z karmelizowaną cebulą. Pachnie i smakuje fantastycznie. Szczególnie pierwsza kromka, niesamowicie chrupiąca, odkrojona z jeszcze lekko ciepłego chleba. Bardzo Was zachęcam do wyhodowania zakwasu i rozpoczęcia chlebowej przygody :) Naprawdę warto!:)

 Składniki:

– 280g wody

– 500g pszennej mąki tortowej

-150g zakwasu żytniego (dokarmionego 12 h wcześniej)

-8g świeżych drożdży

– 1,5 płaskiej łyżeczki soli

– 1 duża cebula

– 2 łyżeczki cukru

– 2 łyżki oliwy

 Przygotowanie:

Cebulę posiekać i smażyć na średnim ogniu na rozgrzanej oliwie. Dodać cukier i zmniejszyć ogień. Cebulka będzie gotowa, gdy stanie się błyszcząca i lekko przyrumieniona. Odstawić do ostygnięcia na talerzyku na 10 min.

Pozostałe składniki wymieszać wraz z cebulką i zagnieść ciasto. Wyrabiam je zaledwie chwilę, gdyż moje nadgarstki nie chcą mnie zbytnio słuchać, ale to wystarcza w zupełności.

Odstawić przykryte ściereczką na 2 godziny do wyrośnięcia w misce obsypanej mąką.

Wyrośnięte ciasto złożyć wzdłuż na pół, następnie wzdłuż drugiego (krótszego) boku na 3 części. Posypać mąką i słonecznikiem, następnie włożyć ponownie do miski i odstawić pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia (chleb można ułożyć na papierze do pieczenia posypanym mąką, by prościej było go potem przełożyć do gorącego garnka).

Po 30 minutach wstawić garnek żeliwny do zimnego piekarnika i nagrzewać przez pół godziny do temperatury 230’C. Do garnka przełożyć wyrośnięty chleb, przykryć i wstawić do piekarnika. Temperaturę obniżyć do 220’C. Po 20 minutach zdjąć przykrywkę i piec jeszcze kolejne 20-23 minuty.

Gotowy chleb wyjąć z garnka i ostudzić na kratce kuchennej.

Czas:

– planowanie: 12 godzin przed pieczeniem należy nakarmić zakwas

– oczekiwanie: 3 godziny wyrastania + 1 godzina pieczenia

– nakład pracy: 20 – 30 min (uwzględniając smażenie cebulki, przekładanie do garnka, itd.)

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Daniel
    Marzec 2, 2013 at 8:26 pm

    Chleb wygląda wspaniale! Podziwiam efekt końcowy, szczególnie że trzeba na niego długo czekać. Ale widać – opłaciło się.

  • Reply
    Stefan
    Czerwiec 16, 2017 at 4:28 pm

    To nie jest chleb na zakwasie tylko na drożdżach, wierz mi, cały zakwas zjadły drożdże.

    • Reply
      Klaudia
      Czerwiec 17, 2017 at 6:36 pm

      Hmm… Ja nie jestem profesjonalnym piekarzem, ale nawet Hamelman dodawał w niektórych przepisach drożdży do chlebów z zakwasem i umieszczał je w dziale chlebów na zakwasie ;) Poza tym jak jest mocny zakwas, to drożdże można tu pominąć. Pozdrawiam ;)

    Napisz co o tym myślisz