Spiżarka

Domowa nutella. Dasz ją w prezencie?

Część z Was wie już z kucharenkowego facebooka, że po tym jak ostatnio przeczytałam sobie skład nutelli postanowiłam podjąć wyzwanie i zrobić jej zdrowszą wersję. Taką, w której skład w pełni mnie zadowoli, gdzie nie będzie w 70% cukru i oleju, a orzechy nie będą gdzieś na końcu tego spisu. Jak pomyślałam, tak też uczyniłam i efekty możecie oglądać dziś w tym wpisie. Wiem, że niektórzy dodają mleko w proszku do domowej wersji lub też roztopioną czekoladę zamiast kakao. Ja dodałam po prostu mleko i kakao, ponieważ chciałam, żeby wszystkie składniki były tymi pierwotnymi, jak najmniej przetworzonymi. 

A jak z efektem smakowym? Powiem tak – wow! Sama się zdziwiłam, że taki domowy krem orzechowo-czekoladowy może tak pysznie smakować. Im dłużej go miksujemy, tym bardziej staje się też napowietrzony i jego konsystencja jest prawie jak mus. Efekt ten pogłębicie jeszcze bardziej, jeśli zwiększycie o 1-2 łyżki ilość oleju kokosowego, jest on bardzo zdrowy, więc nie trzeba się go obawiać.

Wiem, że są też podrasowane owocowo wersje – ze śliwkami czy bananami – wszystko przed nami;) A tak przy okazji to taki słoiczek domowego kremu świetnie sprawdzi się w roli prezentu, bo któż mu się oprze?;)

P.S. Jeśli do jedzenia jest więcej niż 2 chętnych, to zróbcie od razu podwójną porcję;)

collage (1)Składniki:

– 100g orzechów laskowych

– 3 łyżki kakao

– 4 łyżki oleju kokosowego

– 80ml mleka

– 4 łyżki syropu klonowego*

*Można dać więcej lub mniej w zależności od tego, jak słodki krem chcemy uzyskać. Można też zamienić syrop klonowy na miód, syrop daktylowy lub po prostu cukier. 

Przygotowanie:

1. Orzechy prażymy kilka minut na suchej patelni, potrząsając nią co jakiś czas, by się nie przypaliły. Gdy skórki zaczną się oddzielać od orzechów przesypujemy je na czystą, suchą szmatkę, zawijamy i pocieramy o siebie. Dzięki temu skórki same odpadną. Nie muszą odpaść wszystkie, ale ich wyeliminowanie zmniejszy goryczkę orzechów.

2. Orzechy wsypujemy do malaksera lub blendera kielichowego i mielimy kilka minut, aż orzechy zaczną zamieniać się w masło orzechowe (co jakiś czas warto zeskrobać orzechy ze ścianek). Następnie dodajemy olej i kakao i znów miksujemy 2-3 minuty.

3. Do masy dodajemy syrop klonowy i mleko, miksujemy. Przechowujemy w lodówce (po kilku godzinach chłodzenia konsystencja będzie idealna).

Dłuższe miksowanie zapewni lepszą konsystencję i napowietrzenie.

IMG_3865

Prezenty na Mikołajki II

(Visited 1 347 times, 1 visits today)

You Might Also Like