Napoje

Domowe mleko roślinne z orzechów laskowych

Witam Was w ten (w końcu) grudniowy poranek! Dziś mam dla Was prosty i szybki przepis na własne, pyszne, domowe mleko roślinne – z orzechów laskowych. Moje orzechy były wysłane w paczce od babci, więc jest już totalnie domowo, bo pochodzą z rodzinnego ogródka. Dla wegan mleko roślinne to sprawa oczywista, ale wiem, że nie każdy słyszał o takich mlekach, no może poza słynnym sojowym. Fajnie sobie takowe przyrządzić w domu i użyć potem np. do owsianek, jaglanek, smoothie czy też po prostu wypić na ciepło z miodem i odrobiną cynamonu. Ceny takich mlek w sklepie są zawrotne, a w składzie często wyczytamy, że orzechów jest w nich jakieś całe 2%. Także warto zrobić swoją wersję.

A co zrobić z resztkami, czyli zmielonymi na pył orzechami? Również można je wrzucać do wszelkiego typu owsianek czy smoothie, albo też wysuszyć na pergaminie i używać potem zamiast mąki do ciasteczek i ciast. No i nic się wtedy nie zmarnuje.

Ilość wody zależy od tego jak tłuste mleko chcemy uzyskać, mniej wody to też intensywniejszy smak, najlepiej spróbować jaka proporcja Wam najbardziej odpowiada, przyjęło się, że na 1 porcję orzechów używamy ok. 3-4 porcje wody.

IMG_3797

Składniki:

– 1 szklanka orzechów laskowych (bez łupin)

– 3-4 szklanki wody

Przygotowanie:

1. Orzechy zalewamy wodą i zostawiamy na ok.8-12 godzin do namoczenia.

2. Odcedzamy orzechy, płuczemy na sitku i wrzucamy do blendera. Zalewamy 2 szklankami wody i miksujemy przez ok. 3 minuty. Przelewamy na gazę i wyciskamy z niej mleko do miseczki. Zmielone orzechy wrzucamy spowrotem do blendera, zalewamy pozostałymi 2 szklankami wody i znów miksujemy ok. 3 minut. Ponownie odcedzamy na gazie i przechowujemy w lodówce. Gotowe!:)

(Visited 739 times, 1 visits today)

You Might Also Like