Ciasta

Drożdżówki z truskawkami i malinami w białej czekoladzie

Najlepsze jeszcze ciepłe w towarzystwie szklanki mleka. Cudownie pachnące nadchodzącym latem, rozpływające się w ustach, z delikatnie kwaskowym smakiem malin i słodyczą truskawek. Z dodatkiem płatków migdałowych i polewy z białej czekolady tworzą niezrównaną kompozycję. Możecie oczywiście dodać inne ulubione owoce, z pewnością sprawdzi się też rabarbar czy jagody.

Składniki na ok. 10-12 sztuk:

Ciasto:

– 500g mąki pszennej tortowej

– 110 g masła (w temp. pokojowej)

– 200ml mleka

– 1 jajko

– 2 łyżki cukru waniliowego, opcjonalnie 1 łyżeczka wody pomarańczowej

– 5 łyżek cukru brązowego (3 do ciasta, 2 na wierzch)

– 8g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)

Nadzienie i wierzch:

– ok. 400-450g truskawek i malin (proporcje dowolne)

1 tabliczka białej czekolady

– 4-5 łyżek śmietany 30%

– garść płatków migdałowych do posypania

IMG_1561v1

Przygotowanie:

1. Jajko roztrzepać z 3 łyżkami brązowego cukru i wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść gładkie, lśniące i elastyczne ciasto (nie trzeba podsypywać mąką). Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrastania.

2. Blaszkę lekko przetrzeć olejem lub masłem. Z wyrośniętego ciasta formować średniej wielkości kulki i układać na blasze, zostawiając odstępy między drożdżówkami, gdyż jeszcze urosną. Każdą kulkę spłaszczyć, zrobić wgłębienie na środku i wcisnąć maksymalnie dużo owoców. Brzegi posmarować lekko wodą, a wierzch posypać pozostałym cukrem. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 30 – 40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180’C (włączona grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).

3. Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 – 25 minut, aż ładnie się zarumienią.

4. Śmietankę podgrzać na małym ogniu wraz z kostkami białej czekolady, aż do rozpuszczenia. Gdy lekko zgęstnieje polać nią drożdżówki, a następnie posypać płatkami migdałowymi.

IMG_1531

(Visited 584 times, 1 visits today)

You Might Also Like