Obiad

Indyk z porami i estragonem w białym sosie

Przygotowałam to danie jakiś czas temu przed pójściem spać, żeby mieć obiad na drugi dzień. Bardzo szybko poszło, a mąż był zdumiony, że tak dobry efekt można osiągnąć w tak krótkim czasie.

Więc teraz na szybko, przed wyjściem do pracy, podaję Wam przepis:)

Miłego dnia!:)

Składniki:

– 600g piersi z indyka

– 1 por

– 100ml wytrawnego białego wina

– 100ml śmietanki kremowej (30%)

– 2 małe cebulki dymki

– 2 ząbki czosnku + ew. 1 dodatkowo

– 2 łyżki oliwy

– 1 łyżka masła

– 2 łyżeczki suszonego estragonu

– pieprz, sól

Dodatki:

– ryż jaśminowy

– zielona fasolka

Przygotowanie:

Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i masło.Kiedy będą gorące dodać pokrojonego w cienkie plasterki pora (tylko białą część, zieloną można zużyć np. do zupy), 2 ząbki czosnku oraz posiekaną dymkę (bez szczypiorku). Całość dusić pod przykryciem ok. 10 min, mieszając co jakiś czas.

Indyka pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem. Pora rozsunąć na boki patelni i dodać indyka, smażyć na dość dużym ogniu z obu stron, aby ładnie się przyrumienił. Następnie wlać wino (można ew. zastąpić bulionem), poczekać aż alkohol odparuje, zmniejszyć ogień i wlać śmietankę.

Dusić ok. 10 min na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i suszonym estragonem (idealnie byłoby mieć świeży, ale nie zawsze da się go znaleźć). W tym momencie można też dodać dodatkowy, posiekany ząbek czosnku – dla wzmocnienia smaku.

Przed podaniem posypać szczypiorkiem, pozostałym z dymki.

 Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie ryżu jaśminowego oraz zielonej fasolki szparagowej.

Smacznego:)

(Visited 723 times, 1 visits today)

You Might Also Like