Ciasta

Jabłkowo-cynamonowe ślimaczki

Na jesienne chłody i ciemność za oknem nie ma nic lepszego niż maślany zapach z piekarnika, roznoszący po całym domu woń jabłek i cynamonu. Takie proste, a się nie nudzi:) Poniżej podaję Wam przepis na moje ulubione ostatnio ciasto drożdżowe – bardzo dobrze się z nim pracuje i jest pyszne, dzięki dodatkowi masła. Być może przepis skojarzy Wam się trochę z brioszkami Rachel Khoo, na które przepis podawałam w zeszłym roku tutaj. Jednakże ciasto na ślimaczki nie wymaga od nas spędzenia nocy w lodówce, więc efektami możemy się cieszyć już tego samego dnia;) Dodatek cynamonu również zmienia klimat tych drożdżówek. Zresztą… sprawdźcie sami i oceńcie:)

Ślimaczki najlepiej smakują w dniu wypieku, możecie je jednak przechować i odgrzać drugiego dnia w piekarniku w temp. 150’C przez ok. 10 minut – najlepiej gdy do środka wstawicie naczynie z wodą, dzięki czemu w środku utworzy się para i bułeczki nie wyschną.

Składniki na ok. 10-12 sztuk:

Ciasto:

– 500g mąki pszennej tortowej

– 110 g masła (w temp. pokojowej)

– 200ml mleka

– 1 jajko

– 2 łyżki cukru waniliowego, opcjonalnie 1 łyżeczka wody pomarańczowej

– 3 łyżki cukru brązowego

– 8g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)

Nadzienie:

– 2 – 3 jabłka obrane i pokrojone w kostkę

4 łyżki cukru brązowego

– 2 łyżeczki cynamonu

– 2 łyżki masła

– opcjonalnie : kilka łyżek masy kajmakowej („krówki”)

Wierzch:

– opcjonalnie: 1 jajko roztrzepane z łyżką wody

IMG_1735

Przygotowanie:

1. Jajko roztrzepać z 3 łyżkami brązowego cukru i wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść gładkie, lśniące i elastyczne ciasto (nie trzeba podsypywać mąką). Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrastania.

2. Blaszkę lekko przetrzeć olejem lub masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (powierzchnia ok. 50 cm x 30 cm).

Jeśli chcecie użyć kajmaku to rozsmarujcie go na rozwałkowanym cieście – wówczas można pominąć dodatek cukru i masła do nadzienia i dodać już tylko jabłka oraz cynamon.

Rozwałkowany placek posypać cukrem oraz cynamonem. Na całej długości ciasta porozkładać kawałeczki masła, a następnie wysypać na wierzch pokrojone jabłka. Ciasto zwinąć wzdłuż krótszego boku (tego 30cm) – tak aby powstała rolada o długości ok. 50 cm. Pokroić ją na grube plastry i wyłożyć je na blaszkę.

3. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 30–40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180’C (włączona grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).

4. Jeśli chcecie możecie posmarować ślimaczki jajkiem roztrzepanym z wodą, dla uzyskania lepszego koloru, ale nie jest to niezbędne. Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 – 25 minut, aż ładnie się zarumienią.

IMG_1728

(Visited 459 times, 1 visits today)

You Might Also Like