Ciasta

Orkiszowe jagodzianki z ricottą i wodą różaną

drożdżówki z jagodami

Mamy teraz sezon na jagody, więc warto przygotować sobie w domu jagodzianki. A co byście powiedzieli na podrasowaną wersję z dodatkiem ricotty i wody różanej? No i jeszcze w zdrowszej odsłonie, bo z mąką orkiszową. Woda różana to ostatnio nasz nieodłączny kompan do wszystkich deserów, zmienia całkowicie smak znanych smakołyków. I mimo, że myślałam iż nie lubię różanych potraw, to z jej dodatkiem wszystko mi pasuje. Jeśli macie ją w domu, to polecam pokombinować z dodawaniem jej do ciast, kremów czy lodów. Ale lody to już osobna historia na inny raz (choć jak macie ochotę to zróbcie sobie błyskawiczne kajmakowe albo malinowe z mlekiem kokosowym – oba przepisy bez jajek) ;)

Gdybyście szukali jeszcze innych jagodowych przepisów, to polecam najprostszy makaron z jagodami, koktajl jagodowo-truskawkowy, kajmakowe muffiny jagodowe oraz kardamonowe szwedzkie bułeczki.

Ciasto:

– 500g mąki orkiszowej typ 650 (ew. pszennej) + ok. 2 łyżki do podsypania

– 60 g masła (w temp. pokojowej)

– 200ml mleka

– 1 jajko

– 5 łyżek cukru brązowego

– 25g drożdży

Nadzienie:

– 250g ricotty

– 2-3 łyżki cukru pudru

– 2 łyżki wody różanej

– 200g jagód

Przygotowanie:

1. Drożdże wymieszać z 100ml mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 10-15 minut, aż rozczyn zacznie pracować.

2. Z pozostałych składników i rozczynu zagnieść  gładkie, elastyczne ciasto – w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrastania.

3.  Ricottę wymieszać z cukrem pudrem i wodą różaną.

4. Z wyrośniętego ciasta formować średniej wielkości kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między drożdżówkami, gdyż jeszcze urosną. Każdą kulkę spłaszczyć, zrobić wgłębienie na środku i nakładać po łyżce ricotty oraz jagód. Pozostałe jagody równomiernie powciskać w resztę drożdżówek. Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180’C (włączona grzałka górna i dolna, bez termoobiegu)*.

5. Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 – 25 minut, aż ładnie się zarumienią.

*Można piec z termoobiegiem 160’C. W przypadku piekarnika parowego warto włączyć parę na pierwsze 10 minut, a potem przełączyć na sam termoobieg.

 

drożdżówki z jagodami

Letnie owoce 2

(Visited 659 times, 1 visits today)

You Might Also Like