Obiad

Komosa ryżowa z kurczakiem i fasolką szparagową

quinoa z kurczakiem

Komosa ryżowa (tzw. quinoa) to kolejny produkt, o którym staram się pamiętać podczas przygotowywania posiłków. Jest bardzo zdrowa, bogata w białko, magnez, wapń i żelazo, a do tego bezglutenowa. Jeśli jednak nie macie jej pod ręką, to nie przerażajcie się – śmiało możecie ją zastąpić np. kaszą orkiszową, jaglaną lub kuskusem. Ta dzisiejsza propozycja sprawdzi się jako obiad lub kolacja, możecie też zapakować wszystko do pudełka i wziąć ze sobą taki lunchbox do pracy lub w podróż.

Danie jest piękne, zdrowe i naprawdę szybkie. Komosa i fasolka szparagowa same się gotują, a w międzyczasie można przygotować kurczaka i szybki sos. Przyprawy do kurczaka to tylko przykładowa propozycja, możecie skomponować swoją własną ulubioną mieszankę.

komosa z kurczakiem

Składniki na 2 duże porcje:

– 1 pojedyncza pierś z kurczaka

– ok. 3/4 szklanki (150ml) komosy ryżowej (kaszy jaglanej, orkiszowej lub kuskusu)

– 200g fasolki szparagowej (mieszanej żółtej i zielonej)

– 1 świeża papryczka chili (bez pestek)

– 1 mała czerwona cebula

– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

– opcjonalnie: 1 mała żółta cukinia 

– przyprawy: 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

– sos: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

1. Komosę zalać ok. 25oml wrzątku i gotować pod przykryciem ok. 15 minut – w razie potrzeby dolać więcej wody. Komosa jest gotowa, gdy wchłonie całą wodę i będzie odpowiednia miękka.

2. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 5-7 minut – do uzyskania pożądanej miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą.

3. Kurczaka doprawić solą i pieprzem i obtoczyć dokładnie w przyprawach. Zgrillować na patelni grillowej wraz z plastrami cukinii lub usmażyć na niewielkiej ilości oleju.

4. Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem.

5. Na talerz wyłożyć komosę, fasolkę i cukinię. Polać sosem, na wierzch wyłożyć kurczaka i posypać posiekaną papryczką chili, posiekaną cebulką oraz natką pietruszki.

(Visited 1 463 times, 1 visits today)

You Might Also Like