Śniadania

Kreatywne kanapki: pstrąg wędzony, gorgonzola, fenkuł

Ostatnio wpadłam na nowy, kanapkowy pomysł. Ze śniadaniami u mnie generalnie jest raczej kiepsko, mówię tu o przedziale poniedziałek – piątek, bo weekendowe to już zupełnie inna sprawa;) Aczkolwiek w ciągu tygodnia, moje śniadanie zazwyczaj sprowadza się do kawy i czegoś do czytania. W ciągu dwóch godzin od tego „pierwszego śniadania” muszę coś zjeść, bo inaczej byłoby kiepsko. Jednakże nijak się ma to do tego, co chciałabym widzieć na swoim talerzu, dlatego też wpadłam na pomysł cyklu „kreatywne kanapki”, żeby jakoś urozmaicić sobie i Wam śniadania. Może to będzie większa motywacja do tego, by rano coś zjeść.

Oczywiście kanapkowe pomysły sprawdzą się też na kolację, a także jako część zimnej płyty podczas domówki – na małych kromkach bagietki lub krakersach na pewno będą wyborne:)

IMG_1374pix

Dziś przedstawię Wam moje pierwsze dwie propozycje kreatywnych kanapek z wędzonym pstrągiem. Do ich przygotowania użyłam chleba z siemieniem lnianym (możecie sami przygotować pieczywo np. bułeczki z siemieniem lnianym lub inne przepisy z działu Piekarenka).

Wersja pierwsza:

– wędzony pstrąg

– ulubiona sałata lub mieszanka różnych

– cienkie plastry kopru włoskiego (jego druga nazwa to fenkuł – dla niewtajemniczonych;) )

– świeża papryczka chilli

– pomidorki koktajlowe

– świeżo zmielony pieprz

Wersja druga:

– wędzony pstrąg

– ulubiona sałata lub mieszanka różnych

– gorgonzola lub inny ser pleśniowy

– świeża papryczka chilli

– koperek

– pomidorki koktajlowe

– świeżo zmielony pieprz

Do tego proponuję Wam świeżo wyciskany sok – ten, który jest Waszym ulubionym. I początek dnia może wyglądać zupełnie inaczej;)

IMG_1376pix

IMG_1377pix

(Visited 447 times, 1 visits today)

You Might Also Like