Zupy

Krem z cukinii z orientalną nutą

IMG_7390

Mimo niechęci mojego męża do słowa zupa uparcie próbuję znaleźć taką, która w końcu przypadnie mu do gustu. Tę zupę akurat robiłam bez tej myśli. Miała być po prostu dla mnie na obiad, który zjem w domu i wezmę jeszcze następnego dnia do pracy (bo mąż przecież miał zrobiony bardziej „konkretny” obiad). I może z tego powodu sam zajrzał do garnka i wyjadał ją nawet na zimno ;)

Lubię zupy, te zmiksowane i te zwykłe. Zazwyczaj bawię się kolorami na talerzu, dlatego też tym razem wyszło na orientalnie. Szafran i przyprawy curry przywiezione jeszcze z Egiptu dodały charakteru cukiniowemu kremowi. Chyba już popadam w jesienny nastrój, liście z dopiero co zielonych drzew już zaczynają opadać w czerwieniach. I w mojej zupie też są czerwienie:) Chociaż jeszcze może lato wróci? Mam nadzieję;)

Składniki:

– 1 kg cukinii

– 1 marchewka

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 40 g masła

– 1 łyżka oliwy

– świeża bazylia

– 100 ml śmietanki

– 300 ml wody

– 1 łyżeczka zielonej pasty curry, żółta przyprawa curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, szafran, lubczyk

Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić (cukinię można zostawić w skórce, jeśli jest ładna). Podsmażyć delikatnie na rozgrzanym maśle z oliwą, dolać wody, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości.

Następnie dodać zieloną pastę curry oraz doprawić według uznania: curry, kurkumą, gałką muszkatołową oraz szafranem oraz pieprzem.

Całość zmiksować blenderem wraz ze śmietanką i udekorować świeżą bazylią.

IMG_7373

IMG_7392

(Visited 474 times, 1 visits today)

You Might Also Like