Zupy

Krem z kalafiora

IMG_7156

Czasem mijając osiedlowy warzywniak, jakiś produkt mocno się do mnie uśmiecha ;) Tym razem to był kalafior :D Więc postanowiłam go przygarnąć i zrobić kremową, rozgrzewającą zupę – w sam raz na tegoroczne lato;)

Składniki:

– 1 kalafior

– 2 cebule

– 2 ząbki czosnku

– 1 świeża papryczka chilli

– 2 duże ziemniaki (ok. 150g)

– 50 g niebieskiego sera lazur

– 0,5 l bulionu (można dać wodę)

– 100ml śmietanki 30%

– 2 łyżki oliwy

– 1 łyżka masła

-przyprawy:  świeża pietruszka, pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w grube plastry. Z chilli usunąć pestki i pokroić. Oliwę i masło dodać do rondla wraz z cebulą, czosnkiem i papryczką chilii, podgrzewać na małym ogniu, dzięki czemu wydobędzie się wspaniały aromat. Dodać pokrojone w grube plastry ziemniaki i podsmażać na małym ogniu jeszcze 5 min. Dolać bulionu (lub wody jeśli go nie mamy) i wrzucić różyczki kalafiora oraz przyprawić sola. Gotować aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodać ser pleśniowy oraz śmietankę i zmiksować całość na gładki krem. Doprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą, jeśli trzeba. Ozdobić pietruszką.

IMG_7154

(Visited 255 times, 1 visits today)

You Might Also Like