Przekąski

Kruszonka z kaszanki wraz z ziemniakami i purée jabłkowym

IMG_7109

Kolejny przepis z „Małej paryskiej kuchni” Rachel Khoo. Należy go traktować bardziej jako przystawkę niż danie główne, przynajmniej ja tak sądzę, gdyż po słodyczy jabłek czułam wciąż lekki niedosyt słonych smaków, którymi się zwykle najadam;) Ten przepis, jak słusznie zauważa Rachel, jest dobry dla osób, które czują strach przed kaszanką. Bo dla tych, którzy są jej stałymi fanami, może być jej w tym daniu troszkę za mało;) W każdym razie: danie smaczne, inne, lekko zaskakujące – czyli w sam raz na początek uczty dla mięsożernych gości.

Składniki na przystawkę dla 4 osób (wg mojej interpretacji przepisu):

– 2 kaszanki (po ok. 120-150g jedna)

– 2 łyżki oliwy

– 500g ziemniaków pokrojonych w kostkę (idealnie jeśli są młode)

– 2 twardawe, soczyste jabłka

– 2 łyżki wody

– 2 łyżeczki cukru

– garść świeżej mięty

Przygotowanie:

1. Na rozgrzaną oliwę włożyć pokrojone ziemniaki i smażyć do miękkości*. Doprawić solą i pieprzem.

2. W międzyczasie pokroić jabłka na ćwiartki, dwie odstawić, a pozostałe obrać i pokroić w kostkę (ja z rozpędu obrałam wszystko i też było dobrze). Pokrojone jabłka zalać 2 łyżkami wody, dodać cukier i dusić pod przykryciem ok. 5 min, aż zmiękną. Po tym czasie jabłka rozgnieść na purée i trzymać pod przykryciem, by nie ostygły.

3. Kaszanki obierz ze skóry i wrzuć na patelnię, smaż ok. 5 min aż się przyrumieni.

4. Pozostałe dwie ćwiartki jabłka pokrój w kostkę, naszykuj listki świeżej mięty.

5. Podawanie: na każdym talerzu rozłóż równomiernie purée jabłkowe, następnie oprósz je lekko miętą. Nałóż ziemniaki na wierzch, a potem kaszankę i ozdób pokrojonym w kostkę, nieobranym jabłkiem oraz pozostałą miętą (naprawdę dodaje świeżości całej potrawie). Natychmiast podawaj.

* Wg Rachel smażenie ziemniaków trwa ok.  10 min, moje smażyły się ok. 20 min. Dobrym sposobem mogłoby być też użycie wcześniej ugotowanych ziemniaków, np. z dnia poprzedniego – po pierwsze szybciej, a po drugie się nie zmarnują ;)

P.S. Przepis dodaję do akcji „Oczytani kulinarnie”. Zgodnie z instrukcją pochodzi on ze str. 18 (bo po prawej stronie było tylko zdjęcie). :)

IMG_7108

(Visited 796 times, 1 visits today)

You Might Also Like