Obiad

Kurczak Tikka Masala

IMG_7539

Tak wiem, obiecałam ten przepis bardzo dawno temu :) A dokładnie w moje urodziny, także czuję się zobowiązana trochę wytłumaczyć:) Ten kurczak przysporzył mi wiele problemów, nie mogłam znaleźć przepisu, który by mnie faktycznie urzekł i nie był jakiś taki nijaki;) Potem zaczęłam czytać na temat tego, czym właściwie jest ta potrawa – prawdopodobnie jest to wynik przysposobienia sobie kuchni indyjskiej przez Brytyjczyków. Także uważają oni teraz, że Tikka Masala to jedno z ich dań narodowych, mimo iż wzięło początek w Indiach. Czy tak faktycznie było, tego nie wiemy, jednak smak jest niewątpliwie indyjski jak dla mnie ;)

Przepis dedykuję Bartkowi, który mnie o niego poprosił:) Moja wersja pochodzi od koncepcji przedstawionej przez Jamiego Olivera, no bo jakże by inaczej, skoro ma być po brytyjsku ;) Z moimi drobnymi zmianami:) 

P.S. Nie umiem fotografować takich dań, przepraszam:)

Składniki na ok. 5-6 porcji:

– ok. 900g piersi z kurczaka

– ok. 400 ml mleka kokosowego

– 2 cebule, drobno pokrojone

– 1 świeża papryczka chilli (usunąć pestki i posiekać)

– 1/3 łyżeczki cynamonu

– 1 łyżeczka kurkumy

– 200 ml przecieru pomidorowego

– 2 łyżki oleju

– kilka łyżek jogurtu naturalnego do podania

– ew. świeża kolendra do przyozdobienia

Marynata Tikka Masala:

– 1 świeża papryczka chilli (usunąć pestki)

– 2 ząbki czosnku

– ok. 3 cm świeżego imbiru

– 1 łyżka oleju

– 0,5 łyżeczki wędzonej papryki (można użyć zwykłej, słodkiej)

– 2 łyżeczki przyprawy garam masala

– 2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)

– 250 ml przecieru pomidorowego

– kilka gałązek świeżej kolendry

– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na marynatę zmiksować na pastę. Kurczaka pokroić w niezbyt dużą kostkę, włożyć do miski i dokładnie wymieszać z marynatą. Takiego kurczaka można marynować całą noc, ale wystarczy mu półtora godziny, jeśli nie mamy zbyt dużo czasu.

2. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać posiekaną cebulę oraz chilli wraz z cynamonem i kurkumą i szklić kilka minut na średnim ogniu. Następnie zwiększyć ogień i dodać kurczaka z marynatą.

3. Po 5 minutach zmniejszyć ogień i dodać mleko kokosowe wraz z przecierem pomidorowym. Gotować bez pokrywki na średnim ogniu ok. 25-30 min. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Jeśli sos jest dla Was za rzadki można go jeszcze odparować lub zagęścić śmietaną, jednak trochę rzadszy sos bardzo fajnie jest wchłaniany przez ryż:)

4. Podawać z ryżem oraz jogurtem naturalnym (to ostatnie szczególnie polecam osobom, które niezbyt lubią ostre potrawy).

(Visited 858 times, 1 visits today)

You Might Also Like