Makarony

Makaron z cukinią i szparagami. Pieczony łosoś.

O makaronach i termosie obiadowym

To nie jest trudne danie i dlatego chyba na kucharence tak mało makaronowych dań – bo zawsze mi się zdaje, że za proste, za banalne. Ale przecież czasem potrzebujemy bodźca, żeby właśnie zrobić coś prostego, dobrego i szybkiego. Coś nadającego się na kolację dla przyjaciół, jak i na codzienny obiad. Albo na lunch do pracy. I przy tej pracy się zatrzymam – odkąd odkryłam istnienie termosu obiadowego, to te lunche smakują inaczej. Żegnaj mikrofalowe jedzenie!

Jeśli też macie problem z wyborem czy lepiej kupić gdzieś obiad, czy wziąć swój, który jednak trzeba będzie odgrzać w mikrofali, to zaopatrzcie się w termos obiadowy. Fakt, że trzeba rano to jedzenie podgrzać i pewnie nie zawsze będzie taka możliwość, bo pośpimy o kilka minut za długo, jednak smak i wartości, które pozostaną w jedzeniu, na pewno to wynagrodzą:) Piszę o tym, bo sama długo miałam problem, czy w ogóle warto gotować cokolwiek do pracy, skoro w mikrofali wszystko to, co zdrowe i tak znika, a jeszcze w jedzeniu poza tym pojawiają się nieproszeni goście (mówię tu o czynnikach stresogennych). No i o ile w kwestii tego, jak zmienia się jedzenie w mikrofalówce (tutaj więcej info) zdania są podzielone, to jednak niezaprzeczalny jest fakt, że smak często gdzieś ucieka. Także, podsumowując, polecam termosy – proste rozwiązanie, a jakoś mało znane;)

Składniki na 4-5 porcji:

– makaron (ok. 150-200g)

– 1 cukinia

– 500g szparagów

– ok. 400g filetu łososia*

– 1 papryczka chilli

– 3 łyżki mascarpone

– 1 cebulka

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki oliwy

– 1 łyżka masła

– opcjonalnie: 1/2 kopru włoskiego

– dodatki: świeża bazylia, parmezan, cytryna

*Jak nie macie łososia to śmiało można pominąć i zrobić wegetariański makaron;)

Przygotowanie:

1. Cebulę, czosnek, chilli i koper włoski posiekać i podsmażyć na małym ogniu na oliwie i maśle. Następnie dodać pokrojoną na półplasterki cukinię i podsmażyć kilka minut aż zmięknie.

2.Ze szparagów usunąć zdrewniałe końcówki – najlepiej po prostu odłamać. Następnie pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i dodać do cukinii. Chwilę podsmażyć aż zmiękną, wówczas wlać kilka łyżek wody z gotowania makaronu i wymieszać całość z serkiem mascarpone. Doprawić.

3.Łososia skropić cytryną, doprawić i piec w piekarniku w 180’C około 15 minut – najlepiej sprawdzić czy jest już dobry czy jeszcze potrzebuje chwilę się dopiec. Można go też po prostu usmażyć na oliwie lub zgrillować, jeśli macie taką opcję.

4. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, podgrzewać przez 2 – 3 minuty, by makaron wchłonął trochę sosu. Podawać z łososiem.

(Visited 566 times, 1 visits today)

You Might Also Like