Ciasta

Orkiszowe ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ponoć z mąki orkiszowej nie da się zrobić ciasta. Kto to wymyślił, ja się pytam? Ciasta wychodzą bardzo dobre, trzeba tylko wiedzieć jak je zrobić, bo mąka orkiszowa faktycznie zachowuje się trochę inaczej niż pszenna. Na początku też się na nią złościłam i denerwowałam, ale teraz gdy lepiej się poznałyśmy, to pracuje nam się razem dużo lepiej;) Ciasta orkiszowe są na pewno zdrowsze niż pszenne – fajna propozycja dla tych, którzy chcą włączyć orkisz do swojej diety lub po prostu nie mogą z jakichś powodów jeść pszenicy.

Ciasto jest wilgotne dzięki jogurtowi i niezbyt słodkie – zasługa rabarbaru. Jeśli nie macie czasu na podduszanie rabarbaru, to dodajcie surowy – muszę przyznać, że sama się pomyliłam i zamiast dodać do ciasta ten duszony rabarbar dodałam surowy. O dziwo wyszło dobre, tylko momentami trochę kwaskowate;)

P.S. Dla pszenicznych alergików: Zanim stwierdzicie, że jesteście uczuleni również na orkisz, to dowiedzcie się koniecznie jaką mąkę orkiszową kupujecie. Z tego, co się dowiedziałam tylko bodajże 5 na prawie 100 gatunków orkiszu nie zostało zmodyfikowanych z pszenicą. Także warto to sprawdzić, bo orkisz sam w sobie ma duże właściwości lecznicze.

IMG_3155

Składniki:

– 300g mąki orkiszowej

– 100g mąki orkiszowej razowej (typ 1700-2000)*

– 3 jajka

– 80g masła w temp. pokojowej

– 200g jogurtu greckiego

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 200g brązowego cukru

– skórka starta z  cytryny

– ok. 250g rabarbaru + ok. 3 łyżki brązowego cukru

*Jeśli nie macie mąki razowej, może być zwykła orkiszowa.

Przygotowanie:

1. Rabarbar pokroić na kawałki i poddusić z 1 łyżką wody i z 3 łyżkami cukru ok. 5 minut. Rabarbar powinien tylko lekko zmięknąć, żeby zachował swoją formę i był wyczuwalny potem w cieście.

2. Masło utrzeć z cukrem, następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita, zmiksować z jogurtem.

3. Mąki wymieszać z skórką z cytryny, proszkiem do pieczenia i sodą, po czym wymieszać łyżką z masą jajeczną – tylko do połączenia składników. Przemieszać z rabarbarem i wyłożyć do keksówki wyściełanej papierem do pieczenia.

4. Piec w temp. 175’C z termoobiegiem ok. 45 minut (do suchego patyczka).

(Visited 1 572 times, 1 visits today)

You Might Also Like