Obiad

Pierogi ruskie i wiosenny spacer

farsz2

Podświadomie każdy z nas już czuje wiosnę. Kraków zachwycił mnie na nowo podczas niedzielnego spaceru po parku. Niby zwyczajnie, drzewa jeszcze gołe i wesołe, zieleni niezbyt wiele, ale wiosenny powiew smagał policzki :) Wybraliśmy się do Muzeum Lotnictwa pooglądać sobie stare samoloty. Niebo było niesamowicie czyste, co zawsze mnie dziwi i jednocześnie napawa szczęściem w tym mieście, gdzie błękit nieba jest zjawiskiem raczej rzadkim ;) Ja uwielbiam spacery, w ogóle lubię chodzić i po prostu patrzeć na świat. Mój mąż raczej mniej, także samoloty to był nasz kompromis i oboje byliśmy zadowoleni;)

A od kulinarnej strony: ja dalej z pierogami, które kojarzą się jednak z tymi chłodniejszymi dniami. Co poradzę ;) Taka sprzeczność kobiety, niby wiosna na dworze, a na talerzu jeszcze pierogi zamiast zielonych sałatek;) Dzisiaj przepis na klasyczne polskie nadzienie, czyli na farsz do pierogów ruskich;)

Przepis na ciasto na pierogi tutaj:)

Farsz na ok. 50 pierogów:

– 800g ziemniaków

– ok. 650 – 700g białego sera

– 2 duże cebule

– 3 łyżki masła

– opcjonalnie: 1 ząbek czosnku

– sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków (można też użyć maszynki do mielenia mięsa).

2. Cebulkę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle na średnim ogniu.

3. Ser rozdrobnić widelcem, aż powstaną okruchy. Następnie połączyć go z ziemniakami, cebulką i czosnkiem. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem – ilość przypraw zależna od preferencji (ja na przykład lubię bardziej pieprzne pierogi).

4. Na wycięte z ciasta pierogowego kółka nakładać sporą porcję farszu i zlepiać brzegi. Odkładać na deseczkę podsypaną delikatnie mąką i gotować w osolonej wodzie (czas gotowania ok. 2-3 minuty od czasu wypłynięcia, w zależności od farszu i preferencji co do stopnia miękkości ciasta – najlepiej spróbować).

Z czym podawać? 

Ze stopionym masłem, z podsmażoną cebulką, ze śmietaną lub z podsmażonym boczkiem – jak kto lubi:)

pierofi kuch

I jeszcze trochę zachęty, żeby czasem wyjść z domu :)

IMG_8424

collage6

IMG_8423

IMG_8428

IMG_8408

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Klaudia
    Marzec 11, 2014 at 11:23 pm

    Zazdroszcze pieknej pogody i spacerow w tak pieknych miejcach. :)

    Pierogi ruskie to absolutnie moj faworyt <3
    W przepisie zaciekawil mnie dodatek czosnku- tego u mnie w rodzinie sie nie praktykuje, a ciekawa jestem jak zmienia smak :)

    • Reply
      Klaudia
      Marzec 11, 2014 at 11:31 pm

      Powiem Ci, że u mnie też rodzina nie daje, ale ja jestem czosnkowym fanem, więc musiałam to zrobić;)

    Napisz co o tym myślisz