Śniadania

Placuszki ze śliwkami w karmelu

placki ze sliwkami

Oj zrobiło się szaro, buro i ponuro! Mam nadzieję, że tylko na chwilę i za chwilę znów wróci do nas piękna złota jesień. Ale póki co, mam dla Was pomysł na pyszne i rozgrzewające śniadanie, przekąskę czy kolację – co kto woli ;) Delikatne placuszki i śliwki zatopione w karmelu. Wchodzicie w to?:)

P.S. Dziękuję Magdzie i Maćkowi za użyczenie ich pięknego stolika :) Jak dobrze mieć sąsiadów! :)

Składniki:

Ciasto:

– 40g mąki ryżowej

– 40 g mąki pszennej

– 2 jajka

– 1 łyżka cukru

-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

– ½ łyżeczki sody oczyszczonej

– 100g jogurtu

Śliwki:

– 400g śliwek

– 90g cukru

– 30g masła

– 2-3 łyżki śmietanki 30%

placuszki

Przygotowanie:

1. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. W szerokim rondlu rozpuścić cukier z masłem, gdy zmieni kolor na złocisty dodać śliwki i wymieszać ze śmietanką. Podsmażać jeszcze przez chwilę, aż śliwki zmiękną i oblepią się karmelem.

2. Mąki wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Jajka połączyć z jogurtem, a następnie z mąkami. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju. Podawać ze skarmelizowanymi śliwkami.

(Visited 318 times, 1 visits today)

You Might Also Like