Obiad

Risotto z botwinką, fetą i koperkiem

Ten przepis to petarda dla botwinkowych fanów! Jakiś czas temu zastanawiałam się, co by tu z niej zrobić i wpadłam na pomysł risotta. Nie miałam parmezanu, ale w domu była feta i to był kolejny dobry strzał. Do tego mnóstwo mojego ulubionego koperku, odrobina soku z cytryny i mamy cudowne, rześkie i sezonowe danie. Do tego jeszcze ten cudowny kolor! Na pewno Wam zasmakuje :) 

Składniki na 2 porcje:

– 1 szklanka ryżu do risotta

– 100ml białego wina

– 2 cebule (najlepiej szalotki)

– 2 ząbki czosnku

– 1 duży pęczek botwinki

– ok. 80g fety

– sok z połowy cytryny

– pęczek koperku

– 2 łyżki oliwy + 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1. Fetę kroimy w kostki i skrapiamy sokiem z cytryny.

2. W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy posiekane szalotki, czosnek oraz buraczki z botwinki (bez liści). Po ok. 5 minutach wsypujemy ryż i mieszamy, aż stanie się szklisty. Wówczas dodajemy wino i mieszamy, aż ryż je wchłonie.

3. Do ryżu wlewamy zimną wodę – tyle by przykryło ryż i mieszamy, aż do wchłonięcia. Dolewamy partiami wodę do czasu, aż ryż będzie już ugotowany (ok. 15 minut). Pod koniec gotowania dodajemy posiekane liście botwinki, jeszcze chwilę gotujemy, aż liście zmiękną. Odstawiamy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z fetą i świeżym koperkiem.

(Visited 608 times, 1 visits today)

You Might Also Like