Przekąski

Słynne pancakes

IMG_7354

Zachęcona słyszanymi opiniami na temat wspaniałości amerykańskich pancakes, postanowiłam sama je wypróbować i ocenić:) Sławetny przepis znalazłam tutaj. Pancakes, a więc po polsku naleśniki na maślance z dodatkiem proszku do pieczenia, wyszły bardzo smaczne. Jednak według mnie prym i tak wiodą najprostsze naleśniki lub też biszkoptowe omlety. Pancakes są miłą odmianą, dobrą na lekki obiad lub śniadanie.

Podałam je z owocami oraz bitą śmietaną wymieszaną z naturalnym serkiem homogenizowanym i cukrem waniliowym.

Składniki na ok. 8-10 sztuk:

 – 1,25 szklanki mąki tortowej

– 1 jajko

– 1,25 szklanki maślanki

– 0,25 szklanki cukru pudru

– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody

– 0,25 szklanki oleju

– odrobina soli

Przygotowanie:

Podane składniki zmiksować – ciasto będzie dość gęste.

Pancakesy smażyć ok. 1-2 minuty z każdej strony na rozgrzanej płaskiej patelni, posmarowanej olejem.

Podawanie:

200ml ubitej śmietany 30% wymieszanej ze 150g serka homogenizowanego oraz 2 łyżeczkami cukru waniliowego

– owoce sezonowe (borówki, jagody, truskawki, maliny, jeżyny)

– syrop klonowy

IMG_7363

You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz co o tym myślisz