Napoje

Śniadaniowy koktajl gruszkowy

Hurra! Jestem już w domu po wakacjach! Ci co śledzą kucharenkowego facebooka wiedzą, że w ostatnich dniach sporo się u mnie działo. Niby na urlopie człowiek odpoczywa i się relaksuje, no chyba, że jest akurat we Włoszech i przeżywa nie tylko pierwsze w swoim życiu trzęsienie ziemi, ale też drugie. No ale o samych wakacjach muszę zrobić osobną relację. Teraz będzie tylko szybka propozycja śniadaniowa. Wszystko wrzucacie do blendera i macie pożywne śniadanko albo przekąskę, którą zabieracie ze sobą do pracy. 

Składniki:

– 2 gruszki

– 1 pomarańcza

– 1/3 szklanki orzechów nerkowca

– ½ szklanki płatków orkiszowych

– 2 garści szpinaku

– 1 garść liści jarmużu

– 2 cm korzeń imbiru

– sok z 1 limonki

– 1 szklanka wody

– opcjonalnie: 1/2 łyżeczki młodego jęczmienia 

Przygotowanie:

Pomarańczę obrać ze skórki, z gruszek wydrążyć gniazda nasienne. Imbir obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. W razie potrzeby dolać więcej wody.

Wskazówka: Jeśli macie czas, warto namoczyć orzechy przez kilka godzin (np. przez noc), wtedy organizm lepiej je strawi i przyswoi więcej składników odżywczych. 

P.S. Jak zawsze pamiętajcie, że specjalnie dla Was sklep hurom.pl przygotował 5% rabatu na hasło: klaudia-o-gotowaniu :) 

(Visited 162 times, 1 visits today)

You Might Also Like