Ciasta

Szwedzkie jagodzianki z kardamonem

Kolejna odsłona Kulinarnych wypraw Jamiego nastąpiła w mojej kuchni tym razem za sprawą Szwecji. Jamie Oliver proponuje jagodzianki w wersji szwedzkiej – z dodatkiem kardamonu. Z jakiegoś powodu nazwał te drożdżówki seksownymi, jednak nie mam pojęcia dlaczego i chyba lepiej, by tak zostało :) Drożdżówki te robiłam już jakiś czas temu, oczekując bardzo miłej Paulinki, z którą potem wspólnie doglądałyśmy jagodzianek, sprawdzając, czy aby już są gotowe :)

Jest z nimi trochę zabawy, no ale już niedługo nie będziemy mieć świeżych jagód, więc warto coś z nich jeszcze zrobić, póki są!:)

 Składniki (na ok. 10 drożdżówek)

Ciasto:

– 7g suszonych drożdży

– 375 ml ciepłego mleka

– 1 czubata łyżeczka kardamonu

– 2 duże jajka

– szczypta soli morskiej

– 200g cukru

– 50g stopionego masła + 15g masła nieroztopionego

– 800g mąki (+ ew. troszkę do podsypania ciasta)

– 75g brązowego cukru

Nadzienie:

-400g jagód

– 75g cukru

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuść w letnim mleku i odstaw do wyrośnięcia (ok. 10-15min).

2. Jajka ubij z odrobiną soli, dodaj kardamon, biały cukier, stopione masło, mąkę oraz mleko z drożdżami. Chwilę wyrabiaj (ciasto jest gęste i kleiste). Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).

3. Jagody wraz z cukrem zgnieć lekko widelcem.

4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim kilka kawałków masła i posyp połową brązowego cukru.

5. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozciągnij tak, by było nieco większe niż kartka A4. Na ciasto przełóż połowę jagód (bez soku). Podnieś brzegi ciasta i złóż je do środka, następnie zawiń ciasto w rulon (mniej więcej, gdyż wszystko będzie się brudzić i kleić –  w razie potrzeby podsyp delikatnie mąką).

6. Pokrój zwinięte ciasto na ok. 10 równych części (Jamie zaleca 8 części, ale moje drożdżówki były według mnie za duże) i uformuj okrągłe drożdżówki (Jamie proponuje by zrobić węzły, ale to było ponad możliwości mojej wyobraźni).

7. Jagodzianki ułóż na blaszce, zostawiając sporo miejsca między nimi, gdyż jeszcze urosną. W każdej bułeczce zrób wgłębienie i włóż w nie pozostałe jagody, możesz polać je też powstałym sokiem. Posyp drożdżówki pozostałą połową brązowego cukru. Przykryj folią i odstaw na 20-30 minut do wyrośnięcia.

8. Nagrzej piekarnik do 180’C i włóż wyrośnięte jagodzianki. Piecz ok. 25 minut (mi zajęło to ok. 35 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem).

Jagodzianki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, jak to mówiła Paulinka, świeżość drożdżowego ciasta liczy się w godzinach;)

IMG_7302

(Visited 379 times, 1 visits today)

You Might Also Like