Makarony

Wiosenny makaron z łososiem i zielonym groszkiem

Wiosna to lekkość i nieśmiałe słońce. Radość i energia. Moja propozycja na ten czas to delikatny makaron z soczystym łososiem i zielenią groszku oraz szpinaku. Bez ciężkich sosów, za to z dodatkiem świeżej rukoli, kremowej ricotty i aromatycznych ziół.

Nieśmiało i dumnie wspomnę, że ten przepis przygotowywałam specjalnie do Kalendarza dla Kobiet :)

Składniki na 2-3 porcje:

– 150g makaronu penne

– 350g łososia

– 1 świeża papryczka chilli

– 2 ząbki czosnku

– 1 mała cebula (np. szalotka)

– 250g świeżego groszku cukrowego (lub mrożonego)

– 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy

– 1 lub 2 garście świeżego szpinaku

– 1 limonka lub ½ cytryny

Dodatki:

– garść rukoli, 2 łyżki sera ricotta, parmezan, pomidorki koktajlowe, 2-3 łyżki świeżych ziół np.: pietruszka, rozmaryn, bazylia, szałwia

Przygotowanie:

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, pod koniec gotowania dodać groszek i gdy zmięknie (po ok. 3-5 minutach) odcedzić i przelać zimną wodą.

2. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać posiekaną chilli (bez pestek jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażać na średnim ogniu przez ok. 5 minut.

3. Z łososia zdjąć skórę, wyjąć ości (jeśli są) i pokroić w sporą, grubą kostkę. Skropić sokiem z limonki, posolić i popieprzyć. Dodać na patelnię do chilli, czosnku i cebulki i obsmażyć z dwóch stron, aż ładnie się zarumieni.

4. Kiedy łosoś będzie gotowy, dodać do niego szpinak, groszek, makaron oraz posiekane zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podsmażać aż całość dokładnie się wymiesza, a makaron wchłonie pyszne smaki.

5. Można podawać ze świeżą rukolą, pomidorkami, ricottą i świeżo startym parmezanem.

IMG_1633v3

You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz co o tym myślisz