Napoje

Zielony koktajl – ananas i szpinak

Zielono mi! Majówka minęła w niezwykłym tempie, napełniona wieloma wrażeniami, spotkaniami i przeżyciami :) Kolejny raz utwierdziłam się w przekonaniu, że mamy fantastycznych przyjaciół, z którymi nawet nie widząc się dłuższy czas, zawsze rozmawia się tak, jakby się ich widziało dopiero co wczoraj :) Zielona Góra jak zawsze piękna i urzekająca naturą na każdym kroku. Wracam do wspomnień i oddycham świeżym powietrzem:) I myślę o tym, że momentami czuję się jakby czas zatrzymał się, gdy byłam małą dziewczynką, która pod drzewem na kocyku czytała sobie książki o trzech detektywach.

Nie było siły, która by mnie stamtąd wyrwała;) Poza babcią. Babcia kazała wsiadać na rower i jechać do lasu na grzyby. Lecz mimo jej wielkich starań grzybów wciąż nie umiem zbierać;)

IMG_9832

Czuję w sobie wiosnę, w Krakowie zazieleniły się Planty, pod Bagatelą gra sobie pan na akordeonie. Słuchając go przypominam sobie, jak na tym instrumencie pogrywał również mój pradziadek. Wzruszam się i niechętnie wsiadam do tramwaju, gdzie przestaję słyszeć te piękne dźwięki.

IMG_9903

A dziś w tym majowym klimacie proponuję Wam pyszny i bardzo zdrowy zielony koktajl dwuskładnikowy – z ananasa i świeżego szpinaku. Do jego przygotowania używam mojej wyciskarki do soków, która sprawdza się wciąż rewelacyjnie (zdjęcie soku na samej górze). Jeśli nie posiadacie wyciskarki, to do przygotowania soku możecie użyć po prostu blendera – konsystencja soku będzie inna, ale z pewnością również otrzymacie sporą dawkę witamin, przyrządzając koktajl za jego pomocą (zdjęcie soku z blendera poniżej). W przypadku blendera sugerowałabym dodać do zmiksowanych składników wodę mineralną lub np. świeży sok z pomarańczy, żeby rozrzedzić jego konsystencję.

SKŁADNIKI:

– 1 świeży ananas średniej wielkości

– 1 pęczek szpinaku

przy użyciu blendera: woda mineralna lub sok pomarańczowy – ilość według upodobania – do uzyskania odpowiadającej Wam konsystencji

PRZYGOTOWANIE:

Wyciskarka: Ananasa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Do wyciskarki wkładać na przemian liście szpinaku i kawałki ananasa.

Blender: Ananasa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować wraz ze szpinakiem i dodać taką ilość wody lub soku z pomarańczy, by uzyskać odpowiednio płynną konsystencję.

IMG_9895

PO CO TO PIJEMY?

SZPINAK- przede wszystkim duża ilość witaminy C i żelaza. Ponadto potas, witaminy z grupy B, witamina K i E, kwas foliowy, antyoksydanty, luteina, magnez. Wpływa dobrze na obniżenie cholesterolu, wspomaga pamięć, ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Pomocny w walce z nadciśnieniem. Należy pamiętać, że szpinak zawiera kwas szczawiowy, dlatego trzeba go spożywać z umiarem (nie poleca się szpinaku osobom chorym na nerki).

ANANAS witamina C, błonnik, potas, żelazo, bromelina. Działanie oczyszczające, przeciwzapalne, przeciwobrzękowe; wspomagające trawienie.

IMG_9845

Piknik majowy

(Visited 202 times, 1 visits today)

You Might Also Like