Obiad

Ziemniaki zapiekane na francusko

Ostatnio na nowo zaczęłam odkrywać ziemniaki. Przez jakiś czas byłam do nich dość mocno zniechęcona, po prostu znudziło mi się ich tradycyjne wydanie – gotowane całe lub ugotowane i potłuczone. Dlatego dziś chciałabym Wam zaproponować ich nową odsłonę, zapiekane w mleku, a więc na francuski sposób, który podsunęła mi Julia Child.*

Niby znane, standardowe składniki, ale ich połączenie wg mnie jest rewelacyjne, a już szczególnie wtedy, gdy np. urozmaici się je ulubionymi serami. Ja nie mogłam się zdecydować, który ser wybrać, dlatego zrealizowałam każdą z rozpatrywanych przeze mnie opcji – niebieski ser pleśniowy „Lazur”, ser camembert oraz parmezan. Każdy z tych serów świetnie pasuje do tej zapiekanki. Mam nadzieję, że przepis przyda się do urozmaicenia niedzielnego obiadu ;)

Moi drodzy przed Wami … Gratin dauphinois!

Składniki:

-1kg ziemniaków

-1-2 ząbki czosnku

– ok. 40g masła

-ok. 400ml mleka

– sól, pieprz

-opcjonalnie: 50g parmezanu/camemberta/niebieskiego sera pleśniowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 220’C.

Żaroodporne naczynie nacieramy masłem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Obrane ziemniaki kroimy na jak najcieńsze plasterki i wkładamy do naczynia.

W międzyczasie podgrzewamy mleko doprawione solą i pieprzem (można również dodać rozgnieciony ząbek czosnku, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywne w smaku ziemniaki), gdy jest już gorące, to wlewamy je do żaroodpornego naczynia z ziemniakami i podgrzewamy aż do zagotowania. Mleko ma wypełnić formę tak, aby zakryć ziemniaki do ok. 3/4 wysokości (moja foremka ma wymiary 26cmx17cm i użyłam ok. 400ml mleka).

Na zapiekance układamy plasterki masła i ew. dodajemy na wierzch ulubiony ser. Naczynie wkładamy bez przykrycia do piekarnika i zapiekamy przez ok. 25-30 min (aż wierzch ładnie nam się zrumieni).

*Julia Child, Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni, Wyd. Literackie, 2000

(Visited 946 times, 1 visits today)

You Might Also Like