Ciasta

Jak zrobić szybkie i łatwe pierniczki

Zaczął się już Adwent więc czas na szybkie i łatwe pierniczki! Jeśli zastanawiacie się, dlaczego na kulinarnym blogu ląduje zdjęcie z takimi niezbyt pięknymi pierniczkami, to… wcale Wam się nie dziwię. Dlaczego? Otóż te pierniczki na zdjęciach są zupełnie wyjątkowe, bo zrobione wspólnie z moją prawie dwuletnią córeczką. Sami rozumiecie – tak wygląda rzeczywistość wspólnego gotowania z małym dzieckiem – wolniej, brzydziej i z bałaganem. Niezbyt piękne ranty, bez fantazyjnych wzorków z lukru, ale za to z pięknym wspomnieniem naszej codzienności do kolekcji i to się dla mnie liczy najbardziej.

Ten przepis jest też wyjątkowy ze względu na to, że tworzyłam go specjalnie do projektu adwentowego dla dzieci, który robi moja przyjaciółka Kasia – możecie zobaczyć adwentowe propozycje na każdy dzień na profilu uRodziny Jezusa. Świetna inicjatywa, która może przekształcić zwykły kalendarz adwentowy w niesamowity czas wspólnego oczekiwania dla całej rodziny. Ja jestem zachwycona.

A że pierniki są łatwe do zrobienia, to chyba już wiecie, skoro Anielka dała sobie z nimi radę. Włączcie świąteczną muzyczkę, zapalcie świeczkę albo małe lampki i zabierzcie się do pieczenia. Bajkowy nastrój murowany!

Składniki (na 2 duże blachy):

– 300g mąki pszennej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżeczki przyprawy do piernika

– 1 łyżeczka cynamonu

– 1 łyżeczka kakao

– 200g masła

– 90g brązowego cukru

– 1 łyżeczka miodu

– 1 jajko

– szczypta soli

– opcjonalnie: 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 1 łyżeczka kawy zbożowej

Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzać do 170’C z termoobiegiem (lub 190’C jeśli nie macie termoobiegu).

2. Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Dodać jajko i miód i ucierać jeszcze przez 2 minuty.

3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami i zagnieść gładkie, jednolite ciasto.

4. Rozwałkować na blacie posypanym mąką na ciasto o grubości ok. 0,5cm* i wyciąć dowolne kształty ulubionymi foremkami. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut, ostudzić.

*Grubość pierniczków zależy od Waszych preferencji, możecie zrobić bardzo cienkie lub grubsze. Warto schłodzić wcześniej ciasto, żeby łatwiej się wałkowało, a wałek owinąć folią spożywczą. Jeśli chcecie powiesić pierniczki na choince, to dziurki na nitkę zróbcie przed pieczeniem.

Co może robić dziecko?

Starsze to właściwie wszystko – poradzi sobie praktycznie z całym przepisem do momentu wyłożenia ciastek na blachę. Wstawianie i wyjmowanie blach z piekarnika warto zostawić dla rodzica.

Jeśli chodzi o młodsze dziecko, to nawet takie, które ma już powyżej roku jest w stanie wziąć udział w piernikowej zabawie – przesiewać mąkę przez sitko, mieszać ją z przyprawami, wrzucać pokrojone masło do miski, wsypywać odmierzony cukier czy sól.  No i oczywiście wycinać pierniki :)

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    magdula
    Grudzień 7, 2017 at 11:44 am

    cudne :))

  • Reply
    U Rudej na Talerzu
    Grudzień 10, 2017 at 6:14 pm

    Ojej, a dlaczego napisałaś, że „niezbyt piękne” ? Własnie, że są piękne ! Jak widziałam zdjęcie na Insta, to bardzo mi się spodobały i nabrałam na nie chętni :) Przepis zapisuję i go wykorzystam, bo oprócz puchatych zrobię tez w tym roku właśnie twardsze pierniczki i taki przepis na szybko jest mi bardzo na rękę, z 18-miesięczną córką w kuchni, plus w 7 miesiącu ciąży ;)

    • Reply
      Klaudia
      Grudzień 11, 2017 at 7:41 am

      ojej dziękuję ;) bo widzę piękne lukrowane pierniki na insta i moje się nie umywają ;)

    Napisz co o tym myślisz