Ciasta

Rabarbarowe drożdżówki z pistacjami

Lubię przesiadywać na naszym małym balkoniku, szczególnie teraz, gdy mogłam go na nowo urządzić – rozłożyć sztuczną trawę na posadzce, poobstawiać kwiatami i wyłożyć poduchy na ławkę. Jedyny minus, to że często gubi się tu nasz internet. Choć z drugiej strony może jest to plus, bo gdy mam pisać post, to go piszę, zamiast rozpraszać się różnymi powiadomieniami.

Ostatnio niewiele piekę, ale staram się, by choć w weekend w domu zapachniało czymś słodkim. Rabarbar to mój wiosenny ulubieniec, także tydzień temu zrobiłam drożdżowe zawijane ślimaczki rabarbarowe z dżemem truskawkowym, który uchował się jeszcze po zimie. Wyszły pyszne, dom pachniał tak jak powinien, a od Was dostawałam zapytania, kiedy w końcu umieszczę przepis. Chciałam zdążyć przed Dniem Matki, byście mogli zrobić je dla swoich Mam lub z pamięcią o nich.

Świętowanie tego dnia to dla mnie wciąż nowość. Teraz znów inaczej, bo gdy Anielka radośnie drepta już po domu, jej młodsze rodzeństwo bryka w brzuchu dając mi znaki, że nie może się doczekać wspólnej zabawy z siostrą. Nasz świat zmienia się z dnia na dzień, nie umiem nawet opisać tego niesamowitego uczucia, że mogę świętować Dzień Mamy z moimi dziećmi. Brzmi tak poważnie i… pięknie. To może na zakończenie tego przydługiego wstępu powiem tylko tyle, że bardzo się z tego cieszę, a Was zapraszam do zrobienia rabarbarowych ślimaczków.

Do drożdżówek dodałam dżem truskawkowy, ale możecie zamiast niego dodać kilka świeżych truskawek. Woda różana dodaje więcej aromatu, ale jeśli jej nie macie, to można pominąć lub dodać cukier waniliowy. Pistacje świetnie tu pasują, ale też można je zamienić np. na wiórki kokosowe, płatki migdałowe lub w ogóle pominąć.

Ciasto:

– 500g mąki pszennej tortowej

– 70 g masła (w temp. pokojowej)

– 200ml mleka

– 1 jajko

– 2 łyżki wody różanej

– 4 łyżki cukru brązowego

– 8g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)

Nadzienie:

– 200g rabarbaru

– ok. pół szklanki dżemu truskawkowego

Wierzch:

– opcjonalnie: 1 jajko roztrzepane z łyżką wody

– 3 łyżki posiekanych pistacji

Przygotowanie:

1. Jajko roztrzepać z cukrem i wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść gładkie, lśniące i elastyczne ciasto (nie trzeba podsypywać mąką). Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrastania.

2. Blaszkę (można użyć tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (powierzchnia ok. 50 cm x 30 cm).

Rozwałkowany placek posmarować dżemem truskawkowym.  Na całej długości ciasta porozsypywać kawałki rabarbaru. Ciasto zwinąć wzdłuż krótszego boku (tego 30cm) – tak aby powstała rolada o długości ok. 50 cm. Pokroić ją na grube plastry i wyłożyć je na blaszkę, zostawiając niewielkie odstępy między bułkami (po wyrośnięciu przytulą się do siebie).

3. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180’C (włączona grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) lub 170’C z parą 25% z termoobiegiem.

4. Jeśli chcecie możecie posmarować ślimaczki jajkiem roztrzepanym z wodą, dla uzyskania lepszego koloru, ale nie jest to niezbędne. Wierzch posypać grubo posiekanymi pistacjami. Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią.

(Visited 351 times, 1 visits today)

You Might Also Like