Przygotowałam to danie jakiś czas temu przed pójściem spać, żeby mieć obiad na drugi dzień. Bardzo szybko poszło, a mąż był zdumiony, że tak dobry efekt można osiągnąć w tak krótkim czasie.
Więc teraz na szybko, przed wyjściem do pracy, podaję Wam przepis:)
Miłego dnia!:)
Składniki:
– 600g piersi z indyka
– 1 por
– 100ml wytrawnego białego wina
– 100ml śmietanki kremowej (30%)
– 2 małe cebulki dymki
– 2 ząbki czosnku + ew. 1 dodatkowo
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka masła
– 2 łyżeczki suszonego estragonu
– pieprz, sól
Dodatki:
– ryż jaśminowy
– zielona fasolka
Przygotowanie:
Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i masło.Kiedy będą gorące dodać pokrojonego w cienkie plasterki pora (tylko białą część, zieloną można zużyć np. do zupy), 2 ząbki czosnku oraz posiekaną dymkę (bez szczypiorku). Całość dusić pod przykryciem ok. 10 min, mieszając co jakiś czas.
Indyka pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem. Pora rozsunąć na boki patelni i dodać indyka, smażyć na dość dużym ogniu z obu stron, aby ładnie się przyrumienił. Następnie wlać wino (można ew. zastąpić bulionem), poczekać aż alkohol odparuje, zmniejszyć ogień i wlać śmietankę.
Dusić ok. 10 min na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i suszonym estragonem (idealnie byłoby mieć świeży, ale nie zawsze da się go znaleźć). W tym momencie można też dodać dodatkowy, posiekany ząbek czosnku – dla wzmocnienia smaku.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem, pozostałym z dymki.
Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie ryżu jaśminowego oraz zielonej fasolki szparagowej.
Smacznego:)