Komosa ryżowa (tzw. quinoa) to kolejny produkt, o którym staram się pamiętać podczas przygotowywania posiłków. Jest bardzo zdrowa, bogata w białko, magnez, wapń i żelazo, a do tego bezglutenowa. Jeśli jednak nie macie jej pod ręką, to nie przerażajcie się – śmiało możecie ją zastąpić np. kaszą orkiszową, jaglaną lub kuskusem. Ta dzisiejsza propozycja sprawdzi się jako obiad lub kolacja, możecie też zapakować wszystko do pudełka i wziąć ze sobą taki lunchbox do pracy lub w podróż.
Danie jest piękne, zdrowe i naprawdę szybkie. Komosa i fasolka szparagowa same się gotują, a w międzyczasie można przygotować kurczaka i szybki sos. Przyprawy do kurczaka to tylko przykładowa propozycja, możecie skomponować swoją własną ulubioną mieszankę.
Składniki na 2 duże porcje:
– 1 pojedyncza pierś z kurczaka
– ok. 3/4 szklanki (150ml) komosy ryżowej (kaszy jaglanej, orkiszowej lub kuskusu)
– 200g fasolki szparagowej (mieszanej żółtej i zielonej)
– 1 świeża papryczka chili (bez pestek)
– 1 mała czerwona cebula
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
– opcjonalnie: 1 mała żółta cukinia
– przyprawy: 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
– sos: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Komosę zalać ok. 25oml wrzątku i gotować pod przykryciem ok. 15 minut – w razie potrzeby dolać więcej wody. Komosa jest gotowa, gdy wchłonie całą wodę i będzie odpowiednia miękka.
2. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 5-7 minut – do uzyskania pożądanej miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą.
3. Kurczaka doprawić solą i pieprzem i obtoczyć dokładnie w przyprawach. Zgrillować na patelni grillowej wraz z plastrami cukinii lub usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
4. Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem.
5. Na talerz wyłożyć komosę, fasolkę i cukinię. Polać sosem, na wierzch wyłożyć kurczaka i posypać posiekaną papryczką chili, posiekaną cebulką oraz natką pietruszki.
2 komentarze
Milu
23 czerwca, 2016 at 4:16 pmWygląda świetnie :)
U Rudej Na Talerzu
24 czerwca, 2016 at 11:09 amObiad obłędny i jaki kolorowy ! taki talerz chętnie bym teraz przygarnęła :D