Hurra! Jestem już w domu po wakacjach! Ci co śledzą kucharenkowego facebooka wiedzą, że w ostatnich dniach sporo się u mnie działo. Niby na urlopie człowiek odpoczywa i się relaksuje, no chyba, że jest akurat we Włoszech i przeżywa nie tylko pierwsze w swoim życiu trzęsienie ziemi, ale też drugie. No ale o samych wakacjach muszę zrobić osobną relację. Teraz będzie tylko szybka propozycja śniadaniowa. Wszystko wrzucacie do blendera i macie pożywne śniadanko albo przekąskę, którą zabieracie ze sobą do pracy.
Składniki:
– 2 gruszki
– 1 pomarańcza
– 1/3 szklanki orzechów nerkowca
– ½ szklanki płatków orkiszowych
– 2 garści szpinaku
– 1 garść liści jarmużu
– 2 cm korzeń imbiru
– sok z 1 limonki
– 1 szklanka wody
– opcjonalnie: 1/2 łyżeczki młodego jęczmienia
Przygotowanie:
Pomarańczę obrać ze skórki, z gruszek wydrążyć gniazda nasienne. Imbir obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. W razie potrzeby dolać więcej wody.
Wskazówka: Jeśli macie czas, warto namoczyć orzechy przez kilka godzin (np. przez noc), wtedy organizm lepiej je strawi i przyswoi więcej składników odżywczych.
P.S. Jak zawsze pamiętajcie, że specjalnie dla Was sklep hurom.pl przygotował 5% rabatu na hasło: klaudia-o-gotowaniu :)