Napoje

Śniadaniowy koktajl gruszkowy

Hurra! Jestem już w domu po wakacjach! Ci co śledzą kucharenkowego facebooka wiedzą, że w ostatnich dniach sporo się u mnie działo. Niby na urlopie człowiek odpoczywa i się relaksuje, no chyba, że jest akurat we Włoszech i przeżywa nie tylko pierwsze w swoim życiu trzęsienie ziemi, ale też drugie. No ale o samych wakacjach muszę zrobić osobną relację. Teraz będzie tylko szybka propozycja śniadaniowa. Wszystko wrzucacie do blendera i macie pożywne śniadanko albo przekąskę, którą zabieracie ze sobą do pracy. 

Składniki:

– 2 gruszki

– 1 pomarańcza

– 1/3 szklanki orzechów nerkowca

– ½ szklanki płatków orkiszowych

– 2 garści szpinaku

– 1 garść liści jarmużu

– 2 cm korzeń imbiru

– sok z 1 limonki

– 1 szklanka wody

– opcjonalnie: 1/2 łyżeczki młodego jęczmienia 

Przygotowanie:

Pomarańczę obrać ze skórki, z gruszek wydrążyć gniazda nasienne. Imbir obrać ze skórki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. W razie potrzeby dolać więcej wody.

Wskazówka: Jeśli macie czas, warto namoczyć orzechy przez kilka godzin (np. przez noc), wtedy organizm lepiej je strawi i przyswoi więcej składników odżywczych. 

P.S. Jak zawsze pamiętajcie, że specjalnie dla Was sklep hurom.pl przygotował 5% rabatu na hasło: klaudia-o-gotowaniu :) 

(Visited 1 145 times, 1 visits today)

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Marcelina
    2 listopada, 2016 at 7:31 am

    Piękny kolor i te słomki takie słoneczne – nic, tylko wpadać na taki koktajl do Ciebie ;)

  • Reply
    U Rudej na Talerzu
    3 listopada, 2016 at 3:39 pm

    Taki koktajl w sam raz dla mnie :) A gdzie zostały zakupione słoiki ? ;)

    • Reply
      Klaudia
      3 listopada, 2016 at 3:41 pm

      W morethanjar.pl :)

    Napisz co o tym myślisz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.