Napoje

Sok z buraków i jeżyn z wodą kokosową

Witajcie! Po chwilowej przerwie powracam do Was w powiększonym składzie. Do naszej rodzinki tydzień temu dołączył kolejny smakosz – Piotruś. Tym razem nasz dom funkcjonuje znacznie lepiej, nie przymieramy głodem, obiady są i nawet soki robimy – przy drugim dziecku chyba jednak znacznie łatwiej się zorganizować. Nasz syn jest też o tyle miły, że (jeszcze) daje nam pospać w nocy, także starcza nam sił na działanie w ciągu dnia. Oby tak dalej;)

Co do samego wpisu – ten sok z buraków i jeżyn zdecydowanie zbyt długo czekał na swój dzień! Przepis na niego przygotowałam już jakiś czas temu, ale gdzieś mi się zapodział. Na szczęście znalazłam go w dobrym momencie, bo właśnie teraz można skorzystać z dobrodziejstw lata i wykorzystać w sokach świeże maliny, jeżyny i jagody. Buraki też smakują teraz naprawdę dobrze, także to połączenie nie może czekać dłużej. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki ok. 800-900ml soku:

– 300ml wody kokosowej

– 2 buraki (ok. 0,5kg)

– 1 cytryna

– 1/2 szklanki malin, jeżyn lub jagód (mogą być mrożone)

– 1 banan (lub 2 jeśli ma być bardziej słodkie)

– spory kawałek imbiru (3-4cm)

– 3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej (kaszy jaglanej lub orkiszu)

Przygotowanie:

Do wyciskarki wkładać na przemian buraki, maliny (jeżyny, jagody), banana, imbir i kaszę. Wymieszać z sokiem z cytryny i wodą kokosową.

Uwagi:

Użyłam grubego sita do musów, dzięki czemu sok ma bardziej gęstą konsystencję. Jeśli chcecie, by był zupełnie klarowny, wówczas lepiej użyć drobne sito i pominąć banana. 

(Visited 401 times, 1 visits today)

You Might Also Like