Piekę chleby, co dzień inne, bardziej zaawansowane. Robię obiady spontanicznie otwierając książki kucharskie i gotując to, co akurat będzie na otwartej stronie. W międzyczasie obmyślam deserki i zajmuję się blogiem. Tak miał wyglądać mój wymarzony urlop ;)
Rzeczywistość pokazała jak bardzo potrafi być barwna. Spędzam większość dnia poza domem, gdzieś pomiędzy kurzem, wyczekaną przeprowadzką, a wyborem podłogi. Komputer odmawia posłuszeństwa i żąda wolnego. A ja jeżdżę autem , co nieodłącznie jest dla mnie źródłem stresu. Gdy samochód gaśnie na torach, po których jedzie tramwaj prowadzony przez groźnego kierowcę, to zastanawiam się czy z tego wyjdę;) Pije kawę na śniadanie i na obiad. Na lunch baton, bo na fast foody już nie mogę patrzeć. I w końcu przychodzi taki dzień, jak dziś kiedy można odetchnąć, zjeść niespiesznie śniadanie, zrobić naleśnikowy tort i upiec chleb:)
Dziś proponuję kolejny przepis z udziałem grzybów – inspirowany Gordonem Ramsay’em. Tym razem padło na tartę. Jako że oboje z mężem jesteśmy jej fanami, musiałam przetestować sezonową – grzybową wariację na jej temat, w dodatku na innym cieście, które składa się z parmezanu i orzechów włoskich.
Składniki:
Ciasto:
– 150g mąki pszennej
– 75g zmielonych orzechów włoskich
– 75g startego parmezanu
– 75 g zimnego masła
– 1 roztrzepane jajko
– 2 łyżki mleka
Nadzienie:
– 25g masła
– 2 cebulki
– 400g mieszanki grzybów (kurki, podgrzybki, prawdziwki, pieczarki)
– 200ml śmietanki 30%
– 150 ml śmietany 18%
– 1 całe jajko + 1 żółtko
– kilka gałązek tymianku
– po pół łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Wymieszać mąkę z orzechami i parmezanem. Następnie dodać kawałki masła i wymieszać, aż powstaną grudki. Wymieszać ciasto z jajkiem i mlekiem. Ugnieść na blacie podsypanym lekko mąką. Zawinąć w folię i schować do lodówki na min. 30 minut. (Ciasto można również przygotować w robocie kuchennym).
2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć je na foremkę do tarty (średnica ok. 23-25cm). Przykryć folią aluminiową i obciążyć np. fasolą lub grochem. Piec w rozgrzanym do 190’C piekarniku przez 20 minut, po czym zdjąć folię oraz obciążniki i dopiekać jeszcze ok. 5 minut, aż ciasto będzie złociste i upieczone. Ciasto ostudzić, a temperaturę w piekarniku nastawić na 170’C.
Nadzienie:
1. Masło rozpuścić na patelni i wrzucić 2 posiekane cebulki. Smażyć ok. 4 minut, aż lekko zmiękną i będą szkliste. Dodać liście tymianku oraz pokrojone w plastry grzyby i doprawić solą i pieprzem. Smażyć na dużym ogniu ok. 6-10 minut, aż cały płyn z grzybów odparuje. Odstawić do ostygnięcia.
2. W misce ubić jajko, żółtko, śmietany i doprawić je solą oraz pieprzem.
3. Grzyby wyłożyć na upieczoną tartę i zalać je masą śmietanowo-jajeczną. Piec w 170’C przez ok. 35-45 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni i podniesie.
Podawać na ciepło – można ją też odgrzewać ;)