Dyniowy sezon rozpoczęty, więc także ja zaczęłam obmyślać sposoby na jej użycie. Generalnie z dynią byłam średnio zaprzyjaźniona – kojarzyła mi się zawsze z mleczną zupą na słodko mojej babci i nie znałam raczej innych sposobów jej przygotowywania. Dlatego w tym sezonie próbuję ją odkryć, łączę różne smaki – od marokańskiego tażina do słodkiej, francuskiej kremowej tarty dyniowej. Jednak z tych wszystkich moich prób najbardziej do gustu przypadła mi tarta wytrawna z udziałem dyni, która smakuje nawet osobom, twierdzącym iż dyni nie lubią ;) Dlatego też zachęcam was bardzo do jej przygotowania – nadzienie jest wybornie kremowe, tym bardziej iż wierzch składa się z sosu beszamelowego, za którym szaleję:)
Składniki:
- podpieczona tarta (według tego przepisu)
- 500g dyni
- 400g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 80ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, rozmaryn
Serowy sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ok. 1,5 szklanki gorącego mleka (lub odrobinę więcej jeśli sos będzie dla Was za gęsty)
- 100g sera koziego (lub innego dowolnego, który lubicie; można też zupełnie go pominąć)
- pieprz, sól, świeżo starta gałka muszkatołowa
Masło roztopić w szerokim rondlu, dodać mąkę i podgrzewać cały czas mieszając przez ok. 2-3 minuty, tak aby masa się nie zarumieniła. Zdjąć z ognia dodać strużką gorące mleko, cały czas mieszając i postawić znów na ogień. Podgrzewać cały czas mieszając przez ok. 2 minuty, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym wymieszać z pokruszonym serem, aż cały się roztopi i połączy z sosem beszamelowym.
Przygotowanie:
- Dynię obrać ze skórki i usunąć pestki. Pokroić na małą kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać dynię i smażyć ok. 5 minut na dość dużym ogniu. Następnie dodać posiekany czosnek, zmniejszyć ogień i dusić dynię pod przykryciem jeszcze ok. 8 minut. Do dyni dorzucić świeży, umyty szpinak, szczyptę oregano oraz rozmarynu. Doprawić solą i pieprzem, a następnie, gdy szpinak już zmięknie i straci swoją objętość, zdjąć z ognia i odstawić. Dynia powinna już być dość miękka (zmięknie jeszcze dodatkowo podczas pieczenia tarty).
- Śmietankę wymieszać z jajkiem i doprawić solą i pieprzem. Dyniowo-szpinakowe nadzienie wyłożyć na podpieczoną tartę, a następnie zalać przygotowanym sosem śmietanowym.
- Na wierzch wyłożyć sos beszamelowy.
- Tartę piec w nagrzanym do 190’C piekarniku, ok. 30-40 minut, aż wierzch będzie złocisty.
- Podawać na gorąco (można też ją odgrzewać kolejnego dnia w piekarniku lub na grillu).
Na zdjęciu u góry widać tartę podgrzaną drugiego dnia na grillu, stąd też odbite na niej paski grillowe;)