Obiad

Kaczka pieczona oraz jabłka faszerowane żurawiną i kozim serem

IMG_9687

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc stwierdziłam, że swoje gruzińskie relacje jeszcze dokończę, ale może troszkę później. A teraz czas na jakieś wielkanocne propozycje obiadowe. Na świąteczny obiad najlepiej wybrać coś prostego, efektownego i niezbyt pracochłonnego, gdyż wszelkie inne przygotowania pochłaniają już dosyć czasu. U mnie w domu zazwyczaj tata piekł mięsa na wielkanocny stół. Poza tym były różne sałatki, wcześniej przygotowane gołąbki lub bigos, tak żeby w dniu wielkiego święta po prostu się nim cieszyć, zamiast spędzać cały dzień w kuchni;)

W związku z tym moja propozycja dla Was to pieczona kaczka. Z nią różnie bywa – jedni jadają ją dość często, zamiennie z pieczonym kurczakiem, dla innych z kolei jawi się ona jako wielkie wyzwanie kulinarne – zupełnie niepotrzebnie. Pewnie wynika to z tego, że kaczka podawana jest w restauracjach na sposoby wielce wytrawne – np. z waniliowo-gruszkowymi sosami. Jednak nie trzeba iść tak daleko w smaki, by przyrządzić pyszną, domową kaczkę w zupełnie prosty sposób, tym bardziej, że jest ona coraz częściej dostępna w zwykłych sklepach, bez specjalnego zamówienia (tym, który w swoich mięsnych sklepach nie znajdą kaczki podpowiem, że nawet w Lidlu są one często dostępne – świeże, nie mrożone). Naprawdę warto się pokusić i spróbować ją przyrządzić!

Co do kaczki?

Do kaczki możecie podać upieczone ziemniaki z rozmarynem, czosnkiem i solą morską. Z dodatków polecam też pieczone jabłka. Można też podać po prostu konfiturę z żurawiny lub też przyrządzić osobny sos, np. taki jak do kurczaka w miodzie – pasuje tu jak ulał:)

IMG_9694

Składniki:

– 1 wypatroszona kaczka

– sól , pieprz

– opcjonalnie: 2 jabłka, majeranek, rozmaryn 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy solankę (ilość taka, by zakryła całą kaczkę w garnku) – na każdy litr wody wsypujemy 1 łyżkę soli (użyłam morskiej) i mieszamy.

2. Kaczkę myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy ją solanką, aż przykryje ona całego ptaka. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc (można ją trzymać nawet do ok. 18 godzin).

Dzięki moczeniu w solance kaczka będzie delikatna i soczysta po upieczeniu.

3.  Kaczkę wyjmujemy z wody i osuszamy ręcznikami papierowymi. W tym momencie kaczka jest już gotowa do pieczenia, ale jeśli chcecie, to możecie natrzeć ją dokładnie jeszcze z zewnątrz i wewnątrz pieprzem, majerankiem (lub rozmarynem) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Można też obrać 1-2 jabłka i ćwiartki włożyć do kaczki do środka.

4. Piekarnik nagrzewamy do 180’C i wkładamy do środka kaczkę.

Czas pieczenia zależy od wagi ptaka (przyjmuje się około 1 godzinę pieczenia na każdy kilogram wagi kaczki, jednak według mnie jest to dość długi czas dlatego radziłabym sprawdzać stopień wypieczenia dwukilogramowej kaczki już po 1,5 godziny pieczenia) – niektórzy lubią mniej lub bardziej wypieczone mięso, generalnie po sprawdzeniu mięsa szpikulcem nie powinien wyciekać żaden różowawy sok – jeśli tak się dzieje, to pieczemy dalej.

Podczas pieczenia trzeba polewać kaczkę wytapiającym się tłuszczem – ja robię to co ok. 20-30 minut.

Składniki na pieczone jabłka:

– 4 średniej wielkości jabłka

– ok. 80-100g koziego sera

– 4 łyżeczki konfitury z żurawiny

– świeży tymianek do podania

Przygotowanie:

Jabłka umyć i wydrążyć ze środka gniazda nasienne (nie obieramy skórki). Do każdego jabłka wkładamy po łyżeczce żurawiny oraz ok. 1-2 łyżeczki sera koziego – tak żeby wypełnić całe jabłko. Każde jabłko owijamy w folię aluminiową, zostawiając górę jabłka bez przykrycia (owijamy tylko boki).

Pieczemy przez ok. 30 minut w 180’C. Jabłka podajemy posypane świeżym tymiankiem.

IMG_9693

Wielkanocne Smaki - edycja IV

You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz co o tym myślisz