Ciasta

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i czereśniami

Uwielbiam poranki, kiedy to mając jeszcze chwilę czasu przed wyjściem do pracy włączę sobie The Piano Guys i słuchając ich pięknej muzyki przeglądam ulubione książki kucharskie, ot tak, dla relaksu lub po prostu szukając pomysłu na obiad:)

Muzyka jest nieodłącznym elementem mnie, kiedyś grając wyrażałam swój podziw dla świata, teraz słucham podziwu innych osób, które to robią:) A ja swoje radości przelewam na kuchnię, choć w duszy mi zawsze coś gra. Dlatego dziś będzie bardzo radosne ciasto biszkoptowe, bo czyż truskawki i czereśnie nie poprawią każdemu humoru?:)

Składniki:

– 4 jajka

– 200g mąki tortowej

– 200g cukru pudru

– 200g masła

– szczypta soli

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 150g truskawek

– 50g czereśni

– ew. skórka starta z 1 cytryny

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180’C. Tortownicę o średnicy ok. 24-26cm nasmarować masłem i obsypać mąką.

2. Masło roztopić i ostudzić.

3. Żółtka utrzeć z połową cukru.

4. Białka ubić na sztywną pianę z drugą połową cukru.

5. Mąkę przesiać oraz wymieszać z proszkiem do pieczenia (przesianie mąki jest bardzo ważne, dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze i bardziej puszyste). Dodać skórkę z cytryny, jeśli używamy.

6. Do żółtek dodać przesianą mąkę oraz sól, następnie delikatnie wymieszać z roztopionym masłem, a na końcu dodawać po łyżce ubite białka, mieszając delikatnie łyżką, by piana nie opadła.

7. Masę przełożyć do tortownicy, a na wierzchu rozłożyć owoce. Piec ok. 45 min, bez termoobiegu. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone w środku – jeśli patyczek będzie suchy to wyjąć ciasto z piekarnika. Ostudzić ok. 15 min i po tym czasie wyjąć z foremki.

Smaczności dla wszystkich kucharenek i kucharków:)

IMG_7139

(Visited 360 times, 1 visits today)

You Might Also Like