Ciasta

Ciastka sezamowe

Witam Was w ten walentynkowy poranek! Mówiłam Wam przy okazji ciasta daktylowego jak bardzo polubiłam libańską kuchnię zaprezentowaną przez Samar Khanafer. Różnorodność smaków i jednocześnie prostota wykonania bardzo do mnie przemawiają. Tak jak te sezamowe ciastka z pastą tahini. Generalnie nic nowego czy odkrywczego, ale te ciasteczka to prawdziwe ukojenie. Samo ich pieczenie jest cudownie odprężające. A gdy już pojawią się na stole, to za chwilę zjawia się też kubek gorącej herbaty, aromatycznej kawy i odpowiednie towarzystwo do dłuższych i krótszych pogawędek. Kruche i w sam raz słodkie, delikatne i pachnące. Idealne na szybkie osłodzenie chwili.

Nie wiem czemu tak jest, ale zawsze wydaje mi się, że mam problem z najprostszymi rzeczami – muffinki czy ciastka wydawały mi się kiedyś nie lada sztuką. Jak się potem okazało muffinki nie wychodziły, bo byłam zbyt dokładna w mieszaniu, a ciastka lubiłam piec po prostu za długo. Na szczęście zidentyfikowałam przyczyny i teraz mogę już wypiekać i jedno, i drugie. W kwestii ciastek pamiętajcie, że po wyjęciu są jeszcze troszkę miękkie i twardnieją podczas stygnięcia. Nie warto też ich rozwałkowywać zbyt cienko, bo nie będą już takie smaczne.

P.S. A już we wtorek spodziewajcie się recenzji mojej nowej wyciskarki do soków :) Przyda się wszystkim tym, którzy rozglądają się za tym sprzętem i poszukują czegoś, co zrobi koktajle, soki i mleka roślinne;) W sam raz na wiosenny detoks!:)

  IMG_4293Składniki:

– 2,5 szklanki mąki pszennej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżka tahiny (pasty sezamowej)

– 200g masła

– 2/3 szklanki cukru (użyłam brązowego)

– 1 jajko

– 0,5 łyżeczki wanilii (można pominąć)

– szczypta soli

– ok. 1,5 szklanki sezamu (u mnie 1 szklanka)

– opcjonalnie: 1 łyżeczka mleka

Użyłam szklanki o poj. 250ml.

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 190’C.

2. Masło utrzeć z cukrem, solą i wanilią na puszystą masę. Dodać jajko i tahinę i ucierać jeszcze przez 2 minuty.

3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Rozwałkować na ok. 0,5 cm grubości i wyciąć krążki o średnicy ok. 4-5cm. Każde ciastko obsypać obficie sezamem* i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut, ostudzić.

*Ja rozwałkowuję ciasto na rozsypanym sezamie, a potem posypuję nim jeszcze wierzch.

IMG_4250

(Visited 233 times, 1 visits today)

You Might Also Like