Witajcie! Po chwilowej przerwie powracam do Was w powiększonym składzie. Do naszej rodzinki tydzień temu dołączył kolejny smakosz – Piotruś. Tym razem nasz dom funkcjonuje znacznie lepiej, nie przymieramy głodem, obiady są i nawet soki robimy – przy drugim dziecku chyba jednak znacznie łatwiej się zorganizować. Nasz syn jest też o tyle miły, że (jeszcze) daje nam pospać w nocy, także starcza nam sił na działanie w ciągu dnia. Oby tak dalej;)
Co do samego wpisu – ten sok z buraków i jeżyn zdecydowanie zbyt długo czekał na swój dzień! Przepis na niego przygotowałam już jakiś czas temu, ale gdzieś mi się zapodział. Na szczęście znalazłam go w dobrym momencie, bo właśnie teraz można skorzystać z dobrodziejstw lata i wykorzystać w sokach świeże maliny, jeżyny i jagody. Buraki też smakują teraz naprawdę dobrze, także to połączenie nie może czekać dłużej. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki ok. 800-900ml soku:
– 300ml wody kokosowej
– 2 buraki (ok. 0,5kg)
– 1 cytryna
– 1/2 szklanki malin, jeżyn lub jagód (mogą być mrożone)
– 1 banan (lub 2 jeśli ma być bardziej słodkie)
– spory kawałek imbiru (3-4cm)
– 3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej (kaszy jaglanej lub orkiszu)
Przygotowanie:
Do wyciskarki wkładać na przemian buraki, maliny (jeżyny, jagody), banana, imbir i kaszę. Wymieszać z sokiem z cytryny i wodą kokosową.
Uwagi:
Użyłam grubego sita do musów, dzięki czemu sok ma bardziej gęstą konsystencję. Jeśli chcecie, by był zupełnie klarowny, wówczas lepiej użyć drobne sito i pominąć banana.