Ciasta

Czekoladowe ciasto z chilli

Miałam wielką ochotę na coś czekoladowego. Jakoś żaden przepis mi nie odpowiadał w pełni, więc wszystko to, co najbardziej przypadło mi do gustu postanowiłam wykorzystać, tworząc coś swojego. Jak zwykle – potrzeba matką wynalazków;) Idą Walentynki więc pewnie ciasto, bardzo czekoladowe będzie czymś mocno pożądanym. Dodałam do niego chilli, które nie jest wyczuwalne, lecz podkreśla smak czekolady. Osobom, które lubią czekoladę z ostrym posmakiem, proponuję posypać ciasto z wierzchu odrobiną chilli lub wymieszać z konfiturą wiśniową serwowaną do ciasta. To taki Walentynkowy deser lub po prostu słodka przyjemność na zwyczajny dzień. Może jakiś Pan przygotuje go dla Ukochanej?;)

Składniki:

– 80g mąki pszennej

– 40g bułki tartej

– 60g płatków migdałów

– 5 jajek

– 1/2 płaskiej łyżeczki chilli

-100g brązowego cukru

-40g cukru z wanilią

– 2 łyżki cukru

– 1 łyżka esencji waniliowej

– 180g masła

– 2 mleczne czekolady (użyłam Milkę)

– 1 gorzka czekolada

-ew. konfitura wiśniowa

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 170’C.

Czekoladę, masło, cukier brązowy i cukier z wanilią  rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać esencję waniliową. Ostudzić. W międzyczasie ubić żółtka z 2 łyżkami cukru na kremową konsystencję. Płatki migdałowe bardzo drobno posiekać.

Do ubitych żółtek dodawać powoli przestudzoną masę czekoladową, wymieszać z mąką,migdałami, bułką tartą oraz chilli. Białka ubić na sztywno i po łyżce dodawać do masy, delikatnie mieszając. Całość przełożyć do natłuszczonej tortownicy (ok. 23cm średnicy).

Piec przez ok 45min w nagrzanym do temperatury 170’C piekarniku. Podawać z konfiturą wiśniową na ciepło lub na zimno.

Ciasto nie należy do tych lekkich. Jest gęste i dość zbite, wypełnione aromatem czekolady. I takie ma być :)

Smacznego Kochani:)

(Visited 220 times, 1 visits today)

You Might Also Like