Francuska zupa cebulowa, lekko słodkawa z dodatkiem białego wina. Podawana z chrupiącymi czosnkowymi grzankami i serem. Chyba same składniki dają już wyobrażenie tej pysznej, rozgrzewającej zupy:) Zrobiłam swój misz-masz. Widziałam już wiele przepisów na zupy cebulowe, ale największą inspiracją była dla mnie w tej kwestii Julia Child i to właśnie w jej książce, co chwilę potykałam się o zupę cebulową, więc w końcu musiałam ją zrobić:) Miała być wiosna, ale jakoś jej nie ma, dlatego też przyda się jeszcze coś na rozgrzanie.
Składniki:
-800g cebuli
– 50g masła
– 3 łyżki oliwy
– 150 ml białego wytrawnego wina
– 1 płaska łyżeczka soli
– 2 łyżeczki cukru
– 1 łyżka mąki
– 2 kieliszki brandy/koniaku/whisky
– 1 l bulionu (najlepiej wołowego)
Składniki na grzanki:
– bagietka (ew. bułki kajzerki)
– oliwa z czosnkiem
– ser gruyere lub parmezan
Jeśli potrzebujecie przygotować bulion to możecie użyć tego przepisu:
– 0,5kg wołowiny z kośćmi (np. szponder)
– 3 marchewki
– pęczek pietruszki
– 1 korzeń pietruszki
– 3-4 ząbki czosnku
Kości obsmażyć zalać 1,2 l wody i zagotować.Dodać warzywa i gotować ok. 1-1,5h na małym ogniu.
Przygotowanie:
1. Cebulę poszatkować. Masło i oliwę rozgrzać, dodać cebulę, sól i cukier i smażyć na niewielkim ogniu mieszając co jakiś czas, aż cebula nabierze złotobrązowej barwy (moja ze zdjęcia mogła jeszcze nabrać, ale byłam zbyt niecierpliwa).
2. Gdy cebula nabierze odpowiedniej barwy dodać 1 łyżkę mąki i smażyć jeszcze 2 minuty ciągle mieszając.
3. Do cebulki wlać 2 kieliszki brandy (koniaku lub whisky), wymieszać, po czym dolać odcedzony bulion (bez warzyw i mięsa) oraz białe wino.
4. Gotować na małym ogniu pod uchyloną przykrywką ok. 30 min.
5. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Sposób podania:
Bagietkę pokroić na małe kromki, natrzeć oliwą z czosnkiem. Opiekać w tosterze lub w piekarniku.
Zupę przelać do żaroodpornych miseczek lub garnka żaroodpornego, wyłożyć na wierzch opieczone kromki, posypać serem i zapiekać w piekarniku w temp. ok. 230’C przez ok. 5 min – do rozpuszczenia sera. (Jeśli nie macie żaroodpornych miseczek to można po prostu zrobić grzanki z serem w piekarniku i podawać je osobno do zupy – też pysznie).