Ostatnio zorientowałam się, że podałam przepis na crème pâtissière, jednak bez dalszych propozycji jego użycia:) Tak więc dziś się rekompensuję i dodaję bardzo prosty sposób jego wykorzystania. Przygotowany krem z pierwszej opcji w przepisie użyłam do wypełnienia kruchych babeczek, które następnie ozdobiłam owocami. Bardzo prosto i pysznie.
Babeczki, które były oporne przy wyjściu z foremek i się pokruszyły także wykorzystałam – po prostu ułożyłam na dnie kieliszka okruchy z babeczek, przykryłam kremem i owocami. Także możecie wybrać, który sposób bardziej Wam pasuje;)
Jest lato i ta owocowa opcja naprawdę pysznie się sprawdza:) Z podanych ilości powinno wyjść ok. 12-14 małych babeczek.
Składniki:
Ciasto kruche:
– 300g mąki
-200g zimnego masła
– 100g cukru pudru
– 1 żółtko
1 porcja kremu cukierniczego
Owoce do ozdoby: maliny, jagody, czereśnie, wiśnie
Przygotowanie:
Podane składniki na ciasto kruche szybko zagnieść i schować na do lodówki na ok. 1 godzinę.
Wylepić ciastem foremki na babeczki, przykryć folią aluminiową i wsypać obciążniki (groch, fasola, kulki ceramiczne). Piec w temp. 180’C przez 15 minut, następnie zdjąć folię oraz obciążniki i dopiekać jeszcze 3-5 minut aż babeczki lekko się zarumienią.
Najlepiej wyjmować babeczki z foremek, gdy są jeszcze lekko ciepłe.
Ostudzone babeczki napełnić kremem i ozdobić ulubionymi owocami :) Smacznego deseru!:)