Najlepsze jeszcze ciepłe w towarzystwie szklanki mleka. Cudownie pachnące nadchodzącym latem, rozpływające się w ustach, z delikatnie kwaskowym smakiem malin i słodyczą truskawek. Z dodatkiem płatków migdałowych i polewy z białej czekolady tworzą niezrównaną kompozycję. Możecie oczywiście dodać inne ulubione owoce, z pewnością sprawdzi się też rabarbar czy jagody.
Składniki na ok. 10-12 sztuk:
Ciasto:
– 500g mąki pszennej tortowej
– 110 g masła (w temp. pokojowej)
– 200ml mleka
– 1 jajko
– 2 łyżki cukru waniliowego, opcjonalnie 1 łyżeczka wody pomarańczowej
– 5 łyżek cukru brązowego (3 do ciasta, 2 na wierzch)
– 8g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
Nadzienie i wierzch:
– ok. 400-450g truskawek i malin (proporcje dowolne)
– 1 tabliczka białej czekolady
– 4-5 łyżek śmietany 30%
– garść płatków migdałowych do posypania
Przygotowanie:
1. Jajko roztrzepać z 3 łyżkami brązowego cukru i wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść gładkie, lśniące i elastyczne ciasto (nie trzeba podsypywać mąką). Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrastania.
2. Blaszkę lekko przetrzeć olejem lub masłem. Z wyrośniętego ciasta formować średniej wielkości kulki i układać na blasze, zostawiając odstępy między drożdżówkami, gdyż jeszcze urosną. Każdą kulkę spłaszczyć, zrobić wgłębienie na środku i wcisnąć maksymalnie dużo owoców. Brzegi posmarować lekko wodą, a wierzch posypać pozostałym cukrem. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 30 – 40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180’C (włączona grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).
3. Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 – 25 minut, aż ładnie się zarumienią.
4. Śmietankę podgrzać na małym ogniu wraz z kostkami białej czekolady, aż do rozpuszczenia. Gdy lekko zgęstnieje polać nią drożdżówki, a następnie posypać płatkami migdałowymi.
2 komentarze
AgnieszkaZ
1 maja, 2015 at 5:44 pmPyszności:):) drożdżówki i jeszcze truskawki, maliny i biała czekolada ….. mniam
Kraina Miodem Płynąca
1 maja, 2015 at 8:25 pmJakie puszyste!