Ten wpis będzie dotyczył wypieku słodkich, małych babeczek. Uwielbiam je, ponieważ po pierwsze świetnie prezentują się na stole, po drugie mogę je wypełniać i dekorować w zależności od fantazji, a po trzecie są przepyszne!
Idealne do kawy, na deser czy dla niespodziewanych gości, ponieważ foremki można wylepić ciastem już wcześniej i zamrozić. A potem tylko szybko do piekarnika i gotowe!
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej (typ 450*)
½ szklanki cukru pudru
100g masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masa kajmakowa**:
1 gotowa puszka masy kajmakowej (zwana krówką)
1 opakowanie orzeszków solonych
Masa mascarpone:
250 g serka mascarpone
250ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Owoce do dekoracji
Śmietankę ubić, dodać cukru pudru i delikatnie wymieszać łyżką z serkiem mascarpone.
Ciasto:
Masło siekamy z przesianą mąką na drobne kawałki. Dodajemy resztę składników, po czym szybko i sprawnie zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa.
Zamiast cukru waniliowego można dodać miąższ z laski wanilii albo, jeśli uda wam się znaleźć, to cukier migdałowy lub cynamonowy :)
Babeczki bardzo ładnie wówczas pachną i smakują też trochę inaczej:) Ogólnie zachęcam do eksperymentowania ze smakami cukrów lub też z aromatami :)
Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki lub jeśli spieszycie się, tak jak ja zazwyczaj, to do zamrażarki na 15 min**
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko*** i wycinamy szklanką kółka, którymi następnie wylepiamy nasmarowane olejem foremki do babeczek. Powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem, dzięki czemu unikniemy później wybrzuszeń.
Ja piekłam moje babeczki przez 20 minut w temp. 190’C ale czas pieczenia może się nieznacznie zmienić w zależności od piekarnika jaki posiadacie. Należy więc wyjąć babeczki kiedy będą już lekko zrumienione.
Ostygnięte babeczki wypełniamy masą kajmakową i posypujemy słonymi orzeszkami lub masą mascarpone i dekorujemy wówczas ulubionymi owocami (polecam kandyzowane wiśnie w syropie).
Ciekawostki:
* Typ mąki określa ile popiołu (w gramach) znajduje się w 100kg mąki. Do ciast kruchych używam zazwyczaj typu 450 lub 500, ponieważ ciasto jest wtedy delikatniejsze.
** Można samemu przygotować masę kajmakową np. wg tego przepisu.
*** Można pominąć wałkowanie i od razu wylepiać foremki ciastem.