Dzisiaj rozkładam na czynniki pierwsze kolejne wigilijne danie. Będzie o tym jak zrobić rybę po grecku. Wbrew pozorom nie tak ciężko. Już w niedzielę Wigilia, świąteczne przygotowania trwają pełną parą, choć wewnętrznie czuję w sobie dużo spokoju i nie mam w sobie tej przedświatecznej presji, która czasem się pojawia. Może to po prostu kwestia zmiany podejścia – nie wszystko musi być dopięte na ostatni guzik, potraw nie musi być aż nadto. Jakoś ostatnimi czasy wolę działać spokojniej i cieszyć się chwilami z najbliższymi. Tym, że ubierzemy z mężem i dziećmi wspólnie choinkę, że to będą nasze pierwsze Święta w takiej odsłonie, gdy jest nas już razem czworo. Wam też życzę, żebyście potrafili zwolnić i docenić ten czas, który właśnie jest, nie tylko skupiając się na tym, co będzie czy na tym, co jeszcze do osiągnięcia. Radosnych Świąt Bożego Narodzenia Kochani!
To tyle wstępu, a miało być o tym jak zrobić rybę po grecku, na którą przepis próbuję dodać już od lat. W tym roku w końcu mi się to udało! To jedna z moich ulubionych świątecznych potraw, którą pamiętam z naszego wigilijnego stołu od zawsze. Prosta i smaczna. W mojej wersji ryba jest smażona w panierce – tak lubię, bo tak jadłam jako dziecko, ale jeśli bardzo chcecie zrobić lżejsze danie, to możecie ugotować rybę na parze (pamiętajcie tylko, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego smażenie służy tej potrawie). Warzyw powinno być wagowo mniej więcej dwa razy tyle, co ryby. Trochę przecieru pomidorowego i gotowe, ot cała filozofia.
Składniki na 2 duże brytfanki:
– 700-900g filetów rybnych (np. dorsz, mintaj)
– do panierowania: 2 jajka, bułka tarta, mąka
– 600g marchwi
– 300g pietruszki
– 100g selera
– 400g cebuli
– 500g przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
1. Filety osuszyć, posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące i strzepać jej nadmiar. Zamoczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju i wykładać na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym.
2. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (może być przy pomocy malaksera). Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni, aż stanie się złocista. Dodać pozostałe warzywa i przecier pomidorowy. Dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
3. Na półmisek wyłożyć połowę warzyw, następnie usmażone ryby i przykryć pozostałą częścią warzyw. Schłodzić w lodówce – ryba po grecku najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Można podawać na zimno lub gorąco.