Oj naczekałam się z niecierpliwością na nową książkę Liski „O chlebie”! Codziennie sprawdzałam skrzynkę pocztową wypatrując TEJ paczki. No i przyszła. Z książkami Liski jest tak, że generalnie je uwielbiam, przenoszą mnie w jakąś inną rzeczywistość, tak jak jej blog. Zdjęcia mówią same za siebie, postawione obok pięknych słów. Liskowa chlebowa książka bardzo mi się podoba, właśnie ze względu na klimat. Myślę, że jest fajną propozycją dla osób, które chcą zacząć z domowym wypiekiem chleba i bułek. Jednej rzeczy mi tylko zabrakło – formowania chleba. Nie ma nic na ten temat, a w odpowiedziach na pytania typu czemu mój chleb się nie udał? można znaleźć właśnie, że mógł być źle uformowany. No i ta jedna strona więcej ze zdjęciami o formowaniu bochenków bardzo by się przydała według mnie, szczególnie dla osób początkujących. No ale od czego jest internet.
Po dokładnej lekturze książki Hamelmana nie odkryłam tu nic nowego w temacie chleba, ale i tak kupiłabym ją ponownie – jest klimat i jest prawdziwie i to doceniam. A bułeczki z dodatkiem tahini – genialna myśl! Gratuluję Lisce kolejnej publikacji i jako wierna fanka będę czekać na następne. A dla Was podaję przepis prosto z książki, na zachętę:)
W książce jest napisane, że bułeczek wychodzi ok. 8-10. Mi wyszło 5 dużych (jak na zdjęciach), więc zależy jak formujecie. Jeśli nie macie tahini lub jej nie lubicie to możecie zastąpić ją łyżką oleju. Nie będzie już tego charakterystycznego smaku i zapachu, ale bułeczki na pewno będą dobre.
Składniki:
– 10g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych
– 300g mąki pszennej (użyłam 250g i dodałam 50g orkiszowej)
– 150g jogurtu naturalnego
– 80ml wody*
– 1 łyżeczka cukru
– 3/4 łyżeczki soli
– 1 łyża pasty sezamowej tahini
*Jeśli jogurt jest bardzo gęty można zwiększyć ilość wody do 100ml.
Przygotowanie:
1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i 2 łyżkami wody, odstaw na 10-15 minut. Powstały rozczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami i wyrób ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego).
Jeśli ciasto klei się do rąk, posmaruj je lekko olejem. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody.
2. Wyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrastania na ok. 1,5 godziny.
3. Uformuj okrągłe bułki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
4. Piecz w nagrzanym do 210’C piekarniku ok. 15-30 minut, w zależności od wielkości. Ostudź na kuchennej kratce.