W moim ostatnim zestawieniu kulinarnych prezentów książkowych pisałam Wam o „Opowiadaniach drewnianego stołu” M.Waleckiej, które zrobiły na mnie bardzo duże wrażenie. Od razu pozaznaczałam sobie przepisy do wypróbowania, a jako, że Monika jest bardzo znana ze swoich umiejętności piekarniczych (staż w piekarni Tartine to na pewno nie lada wyczyn!) to musiałam koniecznie upiec coś według jej wskazówek. Tym razem padło na tureckie bajgle, które kryją się pod nazwą simit. Wyszły pyszne, może nie tak piękne jak w oryginale, ale nam bardzo przypadły do gustu.
P.S. Często mnie pytacie o polecenie piekarnika, który spełni wszystkie Wasze wymagania (odsyłam do rankingu piekarników). Zawsze bardzo polecam Wam piekarniki z funkcją pary, dlatego będę dodawać notatki w przepisach, gdzie i jak jej używam. Te bajgle piekłam przez pierwszych 10 minut na ustawieniach termoobiegu z parą, a następnie już tradycyjnie bez pary, tylko na grzałce górnej i dolnej.
Składniki:
– 650g mąki typu 750 (chlebowa)
– 7g drożdży instant
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki cukru
– 200ml wody
– 150ml mleka
– 2 łyżki oliwy
– 1 jajko
– dodatkowo: ok. 1,5 szklanki sezamu, 0,5 szklanki wody, 0,5 szklanki melasy z winogron (zastąpiłam melasą z granatów wymieszaną z miodem)
Przygotowanie:
1. Ze składników na simit zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (robiłam za pomocą miksera stacjonarnego). Przełożyć do naoliwionej miski i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podociskać, by usunąć nadmiar powietrza i podzielić na 10 kawałków.
3. Każdy kawałek uformować w kulkę i odstawić na 15 minut. Następnie kulki rozwałkować na wałeczki o długości ok. 70cm. Wałeczki składać na pół i delikatnie skręcać wokół własnej osi (wyjdzie coś co wygląda jak makaron świderki). Złączyć końce i ułożyć na posypanym mąką blacie. Pozostawić bajgle do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
4. Sezam delikatnie podprażyć na patelni. W miseczce wymieszać wodę z melasą. Wyrośnięte bajgle zanurzać z obu stron w wodzie z melasą, lekko odsączać, a następnie obtaczać w sezamie. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Bajgle simit piec ok. 25 minut w piekarniki nagrzanym do 200’C.