Kasza jaglana stała się ostatnio bardzo modna (i dobrze, bo zdrowa jest!), dlatego staram się Wam podsuwać różne pomysły na jej wykorzystanie. Dziś propozycja obiadowa albo sałatkowa – jak kto woli. Kasza ugotowana na sypko, do tego chrupiący brokuł, podprażony sezam, orzechy, pestki dyni… I na tym można by już skończyć, ale mięsożercom dodałam jeszcze grilowanego indyka, a wielbicielom sera sos z gorgonzoli. W wersji dietetycznej można go oczywiście pominąć i zastąpić np. kilkoma kroplami oleju lnianego lub po prostu oliwy.
Przy tym przepisie można kombinować – czasem dodaję do niego marchewkę, czasem kilka kostek dyni – w zależności od tego, co akurat mam w lodówce. Kaszę jaglaną można zamienić na ziarna orkiszu, komosę ryżową lub inną kaszę, którą lubicie. Z ziołami do mięsa też można eksperymentować – podałam tylko swoją propozycję, ale chętnie poczytam o Waszych modyfikacjach. Także wybierzcie swój ulubiony wariant i do dzieła:)
Danie idealne na ciepło lub zimno, można wziąć ze sobą do pracy lub w podróż:)
Składniki (dla 2 osób jako danie główne):
– ok. 3/4 szklanki kaszy jaglanej (ok. 150ml)
– 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego)
– 1 mały brokuł
– kilka liści bazylii lub pół pęczka natki pietruszki
– po 1-2 łyżkach: orzechów włoskich, słonecznika, pestek dyni, sezamu
– 200g piersi z indyka lub kurczaka
– przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka lubczyku, sól, pieprz
– 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
– 1 łyżka oliwy
– opcjonalnie: 1 marchewka lub kilka kawałków dyni
– sos: 70g gorgonzoli, 30ml mleka, 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną uprażyć na suchej, gorącej patelni. Następnie zalać wrzątkiem, wypłukać i wylać wodę. W razie potrzeby jeszcze raz opłukać we wrzątku. Wypłukaną kaszę zalać 1,5 szklanki wrzątku, posolić i dodać olej kokosowy. Gotować do miękkości, aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15-20 min), w razie potrzeby dolać gorącej wody.
2. Orzechy, pestki dyni, słonecznik i sezam uprażyć na suchej patelni.
3. Brokuły (i pokrojoną marchewkę, jeśli używacie) podzielić na małe różyczki i ugotować na parze (można nad kaszą jaglaną) lub w osolonym wrzątku, tylko do momentu aż lekko zmiękną. Przelać zimną wodą – dzięki temu zachowają kolor.
4. Indyka pokroić w kostkę lub szerokie paski i dokładnie wymieszać z przyprawami, octem balsamicznym i oliwą. Zgrilować wraz z kawałkami dyni lub usmażyć na patelni.
5. Gorgonzolę pokruszyć i podgrzać wraz z mlekiem i zgniecionym ząbkiem czosnku, aż ser się rozpuści.
6. Kaszę wymieszać z posiekaną bazylią lub pietruszką, na wierzch wyłożyć zgrilowanego indyka oraz warzywa. Polać sosem z gorgonzoli i posypać uprażonymi orzechami i pestkami.
3 komentarze
U Rudej Na Talerzu
28 stycznia, 2016 at 1:18 pmPysznie i kolorowo, czyli tak jak lubię :)
fochzprzytupem
29 stycznia, 2016 at 1:56 pmWygląda obłędnie! Muszę koniecznie wypróbować:) Aż się głodna zrobiłam!
Bądź w gotowości bo z moimi kulinarnymi talentami pewnie będę miała wiele pytań :P
Klaudia
29 stycznia, 2016 at 1:57 pmGotowa!:)