Obiad

Komosa ryżowa z kurczakiem, mango i fetą

Wspominałam Wam już jakiś czas temu, że jedną z moich ostatnich ulubionych książkowych inspiracji jest „15 minut w kuchni” Jamiego Olivera. Co prawda w 15 minutach nie udało mi się jeszcze zmieścić, ale w 25 już tak, a efekty są bardzo smaczne i widowiskowe. Tym razem na talerz trafia komosa ryżowa (można ją zastąpić np. kaszą jaglaną, orkiszową lub kuskusem) w towarzystwie kurczaka, mango, fety awokado i ziół. Naprawdę dobre połączenie, a jeśli czegoś nie macie, to możecie zastąpić to innym składnikiem, ja tak często robię. Sprawdźcie co tym razem proponuje na obiad Jamie Oliver.

W ostatnim czasie znów więcej gotuję z książek, które mam i… z własnych blogowych przepisów, bo jednak często zapominam o jakichś własnych fajnych kombinacjach. W tym tygodniu wszystkie obiady miałam zaplanowane, zakupy zrobione i stwierdziłam, że to naprawdę fantastyczna rzecz, gdy człowiek nie musi się zastanawiać co dziś zje i czy składniki na to są w domu. To prawie tak jakby połowa pracy obiadowej była już za mną, gdy zaczynam gotowanie;)

Składniki:

Sałatka:

  • 300g komosy ryżowej
  • 1 świeża papryczka chili
  • 100g szpinaku
  • 4 dymki
  • 1 pęczek świeżej kolendry*
  • 1 pęczek świeżej mięty*
  • 1 duże mango
  • 2 limonki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 50g fety
  • 1 pojemnik rzeżuchy (zamieniam często na kiełki rzodkiewki)
  • 2 łyżki oliwy

*Jeśli nie macie kolendry lub mięty to spróbujcie z innymi ziołami: pietruszką, szczypiorkiem czy koperkiem.

Kurczak:

  • 2 piersi kurczaka (2x200g)
  • 1 czubata łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 2 papryki (czasem pomijam)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego do podania

Przygotowanie:

  1. Komosę ugotować i odcedzić, przepłukać pod zimną, bieżącą wodą.
  2. W malakserze zmiksować chili, szpinak, dymki, kolendrę oraz miętę i wymieszać całość z komosą, sokiem z limonki i oliwą.
  3. Kurczaka rozbić wałkiem do ciasta na filet o grubości ok 1,5cm. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim oraz wędzoną papryką. Usmażyć na patelni wraz z pokrojoną w paski papryką, aż kurczak będzie mocno przyrumieniony (ok. 3-4 minuty z każdej strony).
  4. Komosę posypać obranym i pokrojonym w kostkę mango, podsmażoną papryką i kawałkami awokado. Na wierzch wyłożyć pokrojonego w plastry kurczaka. Dodać pokruszoną fetę i rzeżuchę i przyozdobić jogurtem.
(Visited 2 419 times, 3 visits today)

You Might Also Like