Ostatnio szaleję w temacie soków i koktajli wszelkiego rodzaju. W zależności od tego, co mam akurat kupione wyczarowuję warzywne soki, owocowe smoothie czy mieszane musy na mlekach roślinnych. Możliwości jest nieskończenie wiele, tym bardziej, że zaraz zaczną wchodzić sezonowe warzywa i owoce, więc pole do popisu jest!
Dzisiaj propozycja, którą możecie przygotować na kilka sposobów. Najładniej wygląda warstwowo, a najlepiej smakuje, gdy całość wymieszamy – słodkie banany, kwaskowate maliny i neutralny szpinak. To wszystko na bazie mleka orkiszowego (można zastąpić innym lubianym mlekiem). Dzięki dodatkowi nasion chia uzyskujemy dość gęsty, zdrowy deser i łatwo też ułożyć go warstwami, ale jeśli Wam na tym nie zależy, możecie dać mniej tych nasionek lub zupełnie pominąć. Jak wolicie. Dorzuciłam też kurkumę i sproszkowany zielony mix (spirulina, chlorella, młody jęczmień, młoda pszenica) – dla wyglądu i zdrowotności, aczkolwiek nie jest to konieczne.
Więcej o mojej wyciskarce przeczytacie tutaj .
Składniki na 2 porcje:
– 500ml mleka orkiszowego*
– 2 banany
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– 100g szpinaku
– 200g malin (mogą być mrożone)
– 1/2 łyżeczki zielonego mixu lub spiruliny
– ok. 8 łyżeczek nasion chia
*Możecie użyć wcześniej przygotowane mleko orkiszowe lub zrobić je w wyciskarce przed przygotowaniem koktajlu. Wówczas wystarczy na zamkniętym obiegu wymieszać ugotowany orkisz z wodą.
Przygotowanie:
Najszybsze: Wszystkie składniki poza nasionkami chia wrzucamy do wyciskarki, używając grubego sitka do musów. Gotowy mus mieszamy z nasionkami chia.
Można oczywiście użyć blendera, ale konsystencja będzie wtedy gęstsza, no i nie tak aksamitna. Ale też będzie dobre ;)
Warstwowe: Używamy sitka do musów, przygotowujemy kolejno następujące warstwy, mieszając wcześniej każdą warstwę w wyciskarce, dzięki użyciu korka niekapka.
Żółta: W wyciskarce mieszamy banany z 200ml mleka orkiszowego i kurkumą. Gotowy mus mieszamy z 2 łyżeczkami nasion chia.
Zielona: Do wyciskarki wkładamy szpinak i mieszamy z 100ml mleka orkiszowego i zielonym mixem. Do gotowego musu dodajemy 3 łyżeczki nasion chia.
Różowa: Do wyciskarki wkładamy maliny i 200 ml mleka orkiszowego. Gotowy mus mieszamy z 3 łyżeczkami chia.
Kiedy nasionka spęcznieją w koktajlach (po ok. 20-30 minutach) można układać w szklankach warstwy.
P.S. Jak zawsze pamiętajcie, że specjalnie dla Was sklep hurom.pl przygotował 5% rabatu na hasło: klaudia-o-gotowaniu :)