Obiad

Kurczak w sosie hoisin z tofu i nerkowcami – obiad w 15 minut

Siadłam do laptopa i zaczęłam intensywnie zastanawiać się o czym najpierw powinnam napisać. Kulinarnych książek do opisania, które są warte polecenia mam już trochę. Przydałoby się też na pewno napisać co nieco o tym, jak radzić sobie z przeziębieniem domowymi sposobami. Dostaje też pytania o kolejne rankingi sprzętów oraz o dietę malucha (BLW, przydatne gadżety, jak, czym i kiedy karmić, itd.). I jak już znajdę chwilę, żeby przysiąść do bloga to nie wiem za co się zabrać;) Może dacie mi jakieś wskazówki, co najpierw?? Jako, że nie chcę tracić czasu na rozmyślania, to dziś będzie przepis. Nie byle jaki, bo od Jamiego Olivera, z bardzo lubianej przeze mnie książki „15 minut w kuchni”. Można w niej znaleźć mnóstwo propozycji na szybkie, pyszne i bardzo piękne obiady. Co prawda, ja nie jestem tak szybka jak Jamie, bo wykonanie tego obiadu zajęło mi 23 minuty, ale cóż… Trening czyni mistrza. Muszę przyznać, że to danie jest przepyszne, a nakład czasu i pracy minimalny. Warto zaopatrzyć się we wszystkie składniki, by je przygotować. Do dzieła!

P.S. W oryginale występują 2 piersi kaczki (2 x 200g) ze skórą, ale ja zawsze robiłam ten przepis z kurczakiem. W wersji wegetariańskiej wystarczy pominąć kurczaka i dodać więcej tofu. Podaję przepis z moimi zmianami.

Składniki na 4 porcje:

– 4 gniazda cienkiego makaronu jajecznego

– 2 sałaty lodowe (może być nawet 1)

– 1-2 łyżki oleju sezamowego

– 4 łyżki sosu hoisin

– 4 limonki

– 1 ząbek czosnku

– 35og tofu

– 1 pęczek rzodkiewek

– 5 gałązek świeżej kolendry

– 1 pojemniczek rzeżuchy (zamieniłam na kiełki rzodkiewki)

– słodki sos chili (zamieniłam na ostry sriracha)

Kurczak:

– 2 piersi z kurczaka (ok. 400g)

– 1 czubata łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu smaków

– 1 świeża papryczka chili

– 2 dymki

– 2-3 garście orzechów nerkowca

– 2-3 łyżki sezamu

– 1 łyżeczka płynnego miodu

kurczak hoisin

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron. Odcedź i wymieszaj z olejem sezamowym.

2. Sałatę porwij na mniejsze kawałki i rozsyp na talerzach. Na wierzch posyp makaron.

3. Przygotuj sos: sok z 3 limonek wymieszaj z sosem hoisin i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

4. Kurczaka pokrój w kostkę lub po prostu wzdłuż na mniejsze kawałki, obtocz w przyprawie pięciu smaków, posól (jeśli przyprawa nie miała soli) i popieprz. Usmaż na łyżce oliwy, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dorzuć chili, dymkę, orzechy i sezam. Wymieszaj z miodem i wyłóż na talerze z sałatą i makaronem.

5. Na talerzach porozkładaj tofu pokrojone w kostkę, każdą kostkę skrop sosem chili. Rozrzuć pokrojone rzodkiewki, świeżą kolendrę oraz rzeżuchą (lub kiełkami). Polej przygotowanym sosem hoisin i podawaj z limonką.

(Visited 1 090 times, 1 visits today)

You Might Also Like